Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nádej na urovnanie konfliktu na Ukrajine? Z kontaktnej línie sa stiahli vojaci oboch strán
Zdielať na

Nádej na urovnanie konfliktu na Ukrajine? Z kontaktnej línie sa stiahli vojaci oboch strán

Na Donbase sa v stredu z kontaktnej línie stiahli zo svojich pozícií vojaci oboch strán.

DONBAS / Na Donbase sa v stredu z kontaktnej línie stiahli zo svojich pozícií vojaci oboch strán. Proces odsunu sa začal po vystrelení svetlice do vzduchu a na všetko dohliadali pozorovatelia OBSE. Ide o prvú etapu stiahnutia vojsk, ktorá by mohla byť malou nádejou na urovnanie konfliktu.

Odsun vojakov z oboch strán kontaktnej línie spustil dohodnutý signál - vypustenie svetlíc. Ukrajinské jednotky sa stiahli z pozície pri Stanici Luhanska v stredu. Po takzvanej čiare kontaktu prejde denne vyše 11 tisíc ľudí. Najmä pre starších je cesta za penzijnými dávkami či nákupmi mimoriadne náročná.

Vojna na území zvanom Donbas má dnes podobu zamrznutého konfliktu. Sme na okraji mesta Mariinka, domy zničili raketomety, už tu takmer nik nežije. Napriek prímeriu tu počuť streľbu dodnes."Keby začali strieľať, budeme utekať za betónovú stenu domu. A zakryte si uši, potom budeme už len čakať," radí dobrovoľník Artem. 

Kedysi vyspelý región, dnes vojnová zóna

Doneck a Luhansk boli pred vojnou priemyselne bohaté oblasti a žilo tu vyše 6 a pol milióna ľudí. Dnes je všetko inak. Vo vojnovej zóne mnohí doteraz nemajú pitnú vodu."Nemáme tu plyn ani pitnú vodu. Musíme si ju kupovať v obchodoch," vysvetľuje obyvateľka mesta Mariinka Marija. 

V minulosti pracovali v uhoľných baniach a oblasť bola vyspelým baníckym regiónom Ukrajiny. "Práca tu nie je žiadna, kedysi tu fungovala mliekáreň. Vyrábali sme tam kefír, smotanu. Tí, ktorí ešte pracujú v baniach, tak tu zostali, ich deti chodia do škôl," približuje Marija. 

​Artem je mladý muž zo Slavjanska. Vo vojne získal skúsenosti, o ktoré nikdy nestál. Napriek ťažkej situácii v krajine má hlavu plnú plánov. "Na Donbase potrebujeme modernejšie odvetvia a nie chodiť fárať do bane. My mladí už nechceme žiť takto zastaralo," verí Artem. 

Mesto Slavjansk bolo pred piatimi rokmi zbombardované ako prvé. Artem tu videl zomierať priateľov. Aj preto sa rozhodol byť dobrovoľníkom na frontovej línii. "Vždy, keď mi je ťažko, prídem sem medzi tieto roztrieľané domy nad mestom a poviem si - teraz je už dobre, mám skvelý život. Lebo som živý a zdravý," dodáva Artem. 

Redaktorka TV JOJ na bode nula: Na Ukrajine sa dostala do prvej línie. Viac sa dozviete vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy