Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Havária letu MH17 si vyžiadala 298 obetí. Vyšetrovatelia oznámili mená údajných páchateľov útoku
Zdielať na

Havária letu MH17 si vyžiadala 298 obetí. Vyšetrovatelia oznámili mená údajných páchateľov útoku

Archívna reportáž

HHAG / Zo zodpovednosti za katastrofu malajzijského lietadla na linke MH17, pri ktorej zahynulo 298 ľudí, budú súdení Rusi Igor Girkin, Sergej Dubinskij a Oleg Pulatov a Ukrajinec Leonid Charčenko. Novinárom to v holandskom meste Nieuwegeinu oznámili rodiny pozostalých.

Výsledky vyšetrovania oznámili pozostalým skupina medzinárodných vyšetrovateľov. "Je to práve to, v čo sme dúfali. Je to začiatok, je to dobrý začiatok," prehlásila Silene Fredrikszová Hoogzandová, ktorej syn Bryce bol medzi mŕtvymi. Dodala, že nepredpokladá, že by sa obvinení k súdu aj dostavili. Girkin, známy ako Strelkov, je bývalým dôstojníkom ruskej kontrarozviedky. V dobe nešťastia pôsobil v povstaleckom Dombase ako minister obrany. 

Skupina vyšetrovateľov, ktorej členovia sú experti z Holandska, Belgicka, Malajzie, Austrálie a Ukrajiny, minulý rok dospela k záveru, že lietadlo Boeing 777 zostrelila raketa zem-vzduch Buk odpálená z priestoru ovládaného v roku 2014 proruskými separatistami. Zbraň na miesto dopravili príslušníci 53. ruskej protivzdušnej brigády dislokovanej v Kursku. 

Rusko tvrdí, že raketa Buk pochádzala z arzenálu ukrajinskej armády, prípadne že civilné lietadlo nad Donbasom zostrelila ukrajinská stíhačka. Vyšetrovanie postupuje pomaly, trvá už takmer 5 rokov. Vyšetrovatelia sa snažili identifikovať osoby hovoriace o pohybe odpaľovacieho zariadenia a o zostrelení lietadla v zachytenej komunikácii. Vojaci sa tu oslovovali menami  "Andrej Ivanovič" a "Nikolaj Fjodorovič", alebo kódovým  označením "Orion" či "Delfín". Niektorých identifikovala medzinárodná investigatívna skupina Bellingcat v stredajšom prehlásení, v ktorom sú uvedené mená 12 údajných páchateľov vrátane Girkina, Dubinského, Pulatova i Charčenka.

Pokiaľ budú v Holandsku osoby, údajne zodpovedné za útok, obvinené, je málo pravdepodobné, že by ich Rusko vydalo. Ruská ústava zakazuje vydávanie občanov k súdnemu konaniu v cudzine. Súdení tak budú najpravdepodobnejšie v neprítomnosti. 

Pozrite si reportáž o zostrelení MH17: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy