Polojasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Hrozí obchodná vojna? USA navrhuje ďalšie clá na tovar z EÚ
Zdielať na

Hrozí obchodná vojna? USA navrhuje ďalšie clá na tovar z EÚ

Archívna reportáž

WASHINGTON / Úrady Donalda Trumpa navrhli zoznam produktov z Európskej únie, na ktoré chcú uvaliť clá ako odvetu za subvencie pre výrobcu lietadiel Airbus. Patriť by sem mali okrem lietadiel aj víno, mliečne výrobky a ďalšie produkty.

Administratíva amerického prezidenta oznámila, že týmto krokom zahajuje proces odvety za škody presahujúce 11 miliárd dolárov. Krajine ich podľa úradu obchodného predstaviteľa prezidenta (USTR)  spôsobili subvencie Airbusu od EÚ, o ktorých Svetová obchodná organizácia (WTO) rozhodla, že majú pre Ameriku nepriaznivý dopad. 

Spojené štáty a Európska únia sa už od roku 2004 navzájom obviňujú z nelegálnej podpory svojich strojárenských gigantov Boeing a Airbus. U oboch strán sa nakoniec zistilo, že podporujú svojich výrobcov lietadiel, aby tak mali výhodu na trhu. "Našim hlavným cieľom je dosiahnuť dohodu s EÚ o ukončení všetkých subvencií pre veľké civilné lietadlá, ktoré sú v rozpore s WTO. Pokiaľ EÚ ukončí túto podporu, ktorá škodí, zavedenie dodatočných cieľ sa môže zrušiť," vyjadril sa americký obchodný zástupca Robert Lighthizer.

WTO minulý rok uviedla, že vyhodnotí žiadosť USA o zavedení sankcií v hodnote niekoľko miliárd dolárov na európsky tovar, ako odpoveď na nelegálne dotácie pre Airbus. Spojené štáty americké škody odhadli na 11,2 miliárd dolárov, no EÚ tento odhad spochybnila. Zoznam produktov, na ktoré chcú USA uvaliť clá, musí posúdiť arbiter WTO. Úradu obchodného predstaviteľa prezidenta ale uviedol, že konečný zoznam zverejní až po zhodnotení arbitra, ktoré sa očakáva tento rok v lete. 

Donalda Trumpa vysmiali v OSN. Čo bolo dôvodom? Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy