Jasno
12°
Bratislava
Migranti uniesli loď, ktorá ich zachránila. Zasahovať muselo maltské komando
Zdielať na

Migranti uniesli loď, ktorá ich zachránila. Zasahovať muselo maltské komando

Archívna reportáž

VALLETTA / Skupina afrických migrantov v utorok uniesla loď, ktorá ich zachránila v Stredozemnom mori. Pôvodne mierila s vyše stovkou zachránených migrantov naspäť do vôd Líbye, tí posádku nákladnej lode donútili zmeniť smer. Namierené mali k Malte a talianskemu ostrovu Lampedusa. Na palube dnes zasahovalo maltské špeciálne komando, ktoré malo za úlohu vrátiť kontrolu nad plavidlom kapitánovi.

Migranti, ktorých posádka plavidla zachránila približne šesť námorných míľ - čo predstavuje zhruba 11 km - od pobrežia Líbye, sa v utorok zmocnila tureckého tankera El Hiblu 1. Zachrániť mali celkovo 108 utečencov - 77 mužov a 31 žien. Loď sa pôvodne plánovala vrátiť späť k pobrežiu Líbye, skupina migrantov sa však plavidla zmocnila a posádku donútila zmeniť smer do Európy. Plavidlo následne smerovalo k pobrežiu Malty a talianskemu ostrovu Lampedusa. Vlády oboch krajín vyhlásili, že zamedzia vstupu lode do ich výsostných vôd. Maltské médiá informovali, že dnes na palubu vyslali špeciálnu jednotku, ktorá má za úlohu získať späť kontrolu nad plavidlom. 

Špeciálne komando dorazilo k unesenej lodi v štyroch člnoch a k dispozícii mala dokonca aj vrtuľník. Vojenskému veleniu sa podarilo nadviazať kontakt s kapitánom, opakoval, že pohyb lode nemá pod kontrolou, posádku ohrozujú utečenci a nútia ho plaviť sa k Malte. Armádny hovorca uviedol, že "špeciálna jednotka bola vyslaná na palubu, aby kontrolu lode predala kapitánovi. Tanker, posádka a všetci utečenci sú momentálne eskortovaní do prístavu a budú predaní polícii." 

https://twitter.com/scandura/status/1111070778307551232

Podľa denníka Times of Malta sa už komandu podarilo prevziať kontrolu nad plavidlom a zhruba o pol deviatej ráno dorazili do maltského prístavu vo Vallete. Momentálne posádku a migrantov obhliada lekár, následne budú predaní polícii, ktorá sa prípadom zaoberá. 

Pirátstvo na otvorenom mori 

Taliansky minister vnútra Matteo Salvini sa ohľadom situácie vyjadril, že "toto nie sú migranti v tiesni, sú to piráti, Taliansko uvidia iba ak ďalekohľadom." Taliansky politik je známy svojou proti-imigračnou rétorikou, v rámci boja proti ilegálnej migrácii neváhal uzatvoriť talianske prístavy pre lode mimovládnych organizácii zameraných na záchranu utečencov. "Jasne ide o prípad organizovaného zločinu," uviedol na svojej facebookovej stránke. Migrantom odkázal, že ich prístavy "ostanú zavreté, zabudnite na Taliansko."  

Utečenci argumentujú, že by v Líbyi museli čeliť násiliu, predaju do otroctva či znásilneniu. "Žiadny štát nemôže vyhostiť alebo vrátiť utečencov do krajiny, kde sú ohrozené ich životy a slobody," konštatuje humanitárna organizácia Mediterranea Saving Lives. Vrátiť ich späť by vraj bol "nielen zločin, ale aj nehumánny čin. Táto loď by mala byť okamžite poslaná do bezpečného prístavu nejakej európskej krajiny, kde budú ľudské práva týchto ľudí zabezpečené. Nemôže sa s nimi jednať ako s pirátmi alebo zločincami, ale ako s ľuďmi hľadajúcich azyl a utekajúcich pred peklom táborov v Líbyi," informovala táto organizácia. 

Od roku 2015 má masová migrácia do EÚ klesajúcu tendenciu. Tí z nich, ktorí zvolia cestu cez stredozemné more, okrem nebezpečenstvám morskej cesty čelia aj riziku, že ich prichytí pobrežná stráž Líbye. Tá by ich následne poslala do špeciálnych zachytnych táborov, ktoré sú ľudskoprávnymi organizáciami často veľmi kritizované. Krajiny stredozemného mora, ktoré čelia náporu migrantov, plánujú znížiť množstvo operácií na mori a v misii ďalej pokračovať zo vzduchu. 

Pozrite si aj zábery, ako to vyzerá v utečeneckom tábore v Libanone po snežnej búrke: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy