Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
V Saudskej Arábii začal súdny proces s uväznenými aktivistkami za práva žien
Zdielať na

V Saudskej Arábii začal súdny proces s uväznenými aktivistkami za práva žien

Zdroj: SITA

RIJÁD / V Saudskej Arábii sa v stredu konalo prvé súdne pojednávanie so zadržanými aktivistkami. Aj napriek skutočnosti, že pod tlakom zahraničia v poslednej dobe kráľovstvo upúšťa od rôznych obmedzení voči ženám, kritici režimu sú naďalej prenasledovaní a väznení.

Aktivistky, ktoré Saudskoarabské kráľovstvo uväznilo v dôsledku ich ľudskoprávnych aktivít ešte minulý rok, sa dnes zúčastnili prvého súdneho pojednávania, na ňom sa mali dozvedieť obvinenie. Podozrivé sú z poškodzovania štátu a podpory nepriateľských živlov v cudzine.

Do pojednávacej miestnosti nemali vstup médiá ani diplomati, no predseda súdu im mimo súdnu sieň oznámil, že dnes bude vznesené obvinenie. Danou kauzou sa zaoberal špeciálny súd zriadený pre prípady súvisiace s terorizmom, posunutá bola napokon trestnému súdu.

Len nedávno sa musel Rijád vyspovedať v kauze zavraždeného novinára Džamála Chášukdžího. Toho mali zabiť na pôde saudskoarabského konzulátu v Istanbule. Rijád odmieta akékoľvek podozrenia, že vraždu nariadil korunný princ Muhammad bin Salmán. 

Kritika režimu

Saudskú Arábiu často kritizujú kvôli svojmu prístupu ku kritikom režimu, ktorých ešte vždy prenasleduje a väzní. Zhruba tri desiatky krajín minulý týždeň kráľovstvo vyzvali, aby väzňov prepustilo na slobodu. 

Vlani prokurátor oznámil, že pre podozrenie z pokusu poškodiť záujem štátu zadržali päť mužov a štyri ženy. Štátne médiá ich označujú za zradcov a agentov zahraničných ambasád. Podľa Reuters skončilo len počas minulých dvoch rokov za mrežami niekoľko desiatok ďalších intelektuálov a kritikov režimu. 

Mnohí z diplomatického prostredia sa domnievajú, že motívom zadržania tejto skupiny bola snaha utíšiť kritikov reforiem a uvoľňovania pravidiel voči ženám, aby tak vystríhali aktivistov od nadmerných požiadaviek. 

Saudská Arábia bude čeliť súdnym procesom za teroristické útoky z 11.09.2001, pozrite si o danej téme reportáž TV JOJ:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy