Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Trump vyzval európskych spojencov, aby si do krajín vzali stovky islamistov
Zdielať na

Trump vyzval európskych spojencov, aby si do krajín vzali stovky islamistov

Archívna reportáž

WASHINGTON / Americký prezident Donald Trump vyzval európskych spojencov, aby si vzali cez 800 islamistov, ktorých zadržali Američania v Sýrii. Zároveň žiada, aby sa postavili pred súd.

Prezident Donald Trump na sociálnej sieti vyzval európske krajiny, ktoré sú spojencami USA, aby si vzali stovky islamských bojovníkov "späť". Západné krajiny vyzval, aby prevzali väčšie bremeno v boji s teroristami. "Urobili sme toho toľko a minuli sme toho toľko - je načase, aby sa viac zapojili aj ostatné krajiny a urobili robotu, ktorú tak vedia robiť. Stiahneme sa po 100% víťazstve nad chalifátom," napísal. 

"Spojené štáty žiadajú Britániu, Francúzsko, Nemecko a ostatných európskych spojencov, aby si vzali späť viac ako 800 islamských bojovníkov, ktorých sme zadržali v Sýrii," napísal Donald Trump na sociálnej sieti. "Alternatíva nie je dobrá, museli by sme ich prepustiť. Spojené štáty nechcú byť svedkom ako títo islamisti prenikajú do Európy, kam by podľa predpokladu odišli," konštatoval. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1096980408401625088

Arabsko-kurdské sily bojujúce o poslednú baštu Islamského štátu na východe Sýrie v sobotu oznámili, že víťazstvo ohlásia vo veľmi krátkej dobe, v nasledujúcich dňoch. Islamisti sú podľa nich obkľúčení pri dedine Baghúz na ploche asi pol kilometra štvorcového. Trump už v piatok na tlačovej konferencií vo Washingtone povedal, že "Spojené štáty v nadchádzajúcich 24 hodinách učinia významné oznámenie týkajúce sa Sýrii."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy