Jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Americké štáty vyhlásili núdzový stav. Teplomery namerali aj -48 stupňov
Zdielať na

Americké štáty vyhlásili núdzový stav. Teplomery namerali aj -48 stupňov

WASHINGTON / Mrazivá vlna paralyzovala stredozápad Spojených štátov amerických. Teploty sú rekordne nízke a podľa meteorológov majú ešte klesnúť. Najmenej namerali v Minnesote, kde bolo mínus 48 stupňov. Vo viacerých štátoch nefunguje ani pošta, tisíce letov zrušili, železnice zapálili okolie koľajníc, aby nezamrzli výhybky. Státisícom žiakov zrušili vyučovanie minimálne do konca týždňa.

​Štáty Wisconsin, Michigan a Illinois na americkom stredozápade vyhlásili núdzový stav pre extrémne mrazy, ktoré postihli územie. Najtuhšie mrazy meteorológovia namerali v stredu v minnesotskom meste International Falls, kde bolo -48 stupňov. V Chicagu bolo dokonca chladnejšie než na severnom a južnom póle. 

Ľudoprázdne ulice

Stovky škôl uzavreli a v Chicagu ostalo doma 360 tisíc žiakov, rovnako aj v Detroite. Americká poštová služba oznámila, že v niektorých častiach štátov nedoručovali zásielky, prácu zastavila aj mestská údržba. Ulice boli ľudoprázdne, vlaky nejazdili. 

https://twitter.com/NBCNews/status/1090862993309454336

Pre snehovú búrku a silné mrazy museli zrušiť viac ako 2000 letov. Úrady v zasiahnutých oblastiach prijali výnimočné opatrenia, ktoré majú chrániť bezdomovcov a ďalších zraniteľných občanov. V Chicagu bolo päť autobusov mestskej hromadnej dopravy premenených v pojazdné núdzové prístrešky. V niektorých sú k dispozícii aj zdravotníci. 

Podľa predpovední teplota môže klesnúť až na -50 stupňov. Národná meteorologická služba upozornila, že v takej zime hrozia človeku omrzliny už počas 10 minút. Tuhé mrazy si vyžiadali už 6 obetí.

Polárny vortex

Mrazivé podmienky sú spôsobené dôsledkom rozštiepenia a posunu rotujúcej masy chladného vzduchu známej ako polárny vortex. Za bežných okolností rotuje v stratosfére nad severným pólom. Toto prúdenie ale bolo narušené a posúva sa na juh nad Spojené štáty. Meteorológovia túto skutočnosť pripisujú náhlemu otepleniu nad severným pólom, ktoré spôsobil príliv teplého vzduchu z Maroka. Ten polárny vortex rozštiepil a spôsobil jeho posun na juh. 

Pozrite si mrazivé video z amerických ulíc: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy