Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zostať alebo sa vrátiť. Slováci v zahraničí dostali ďalší dôvod na návrat domov
Zdielať na

Zostať alebo sa vrátiť. Slováci v zahraničí dostali ďalší dôvod na návrat domov

LONDÝN / Takmer dvesto IT špecialistov zo Slovenska si v Londýne vypočulo zástupcov úspešných firiem, ktorí ich presviedčali, aby sa vrátili domov. Na Slovensku sú potrební ako soľ a v tomto sektore sa dá aj u nás dobre zarobiť. V Británii naopak rastie brexitová neistota.

Otázku či zostať alebo sa vrátiť do rodnej krajiny si praje mnoho Slovákov žijúcich v zahraničí. V Londýne zástupcovia slovenskej vlády a firiem presviedčali IT-čkárov, že platy na Slovensku v tomto sektore nie sú už taká bieda. Keď sa k tomu prirátajú ešte vysoké náklady na život v Británii a brexitová neistota, mnohí uvažujú nad návratom. "Poznám veľa ľudí, ktorí o tom rozmýšľajú, že by sa aj vrátili, len im chýba ten impulz. Práve niečo takéto môže byť tým impulzom pre viacerých ľudí," uviedla Mária z Bratislavy. 

Viacerí na akcii "Work in Slovakia, good idea" pod záštitou podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu ministerstva práce a zahraničia z vyslanými zástupcami firiem absolvovali pracovné pohovory. "Tí čo u mňa sedeli, si urobili takú domácu úlohu, že akú škálu pozícií my ponúkame," povedal David Kahánek, manažér, personalista IT firmy. "Naši členovia tie pozície potrebujú obsadiť a je možnosť to riešiť dovozom pracovnej sily zo zahraničia alebo nájsť Slovákov, ktorí sú ochotní sa vrátiť domov," dodal Ronald Blaško, riaditeľ americko-slovenskej obchodnej komory. 

IT-čkári vedia, že sú doma žiadaní, najmä skúsenosťami a rečovou výbavou. "Pracujem v IT security sektore, tak si myslím, že by som sa vedel presadiť aj na Slovensku," myslí si Pavol z Banskej Bystrice. 

Aj keby prišli naspäť hneď všetci zúčastnení, bude to málo. "Požiadavka sa už teraz blíži ku hranici 20-tisíc pracovných miest," informoval Richard Raši, predseda vlády pre investície a informatizáciu. Aby to mali našinci ľahšie, tak ministerstvo práce pripravilo aj brožúrku, ako ľahšie absolvovať pri návrate byrokratickú tortúru, v ktorej Slovensko vyniká. "Prihlásenie sa, zdravotné poistenie, sociálne poistenie, dieťa do materskej školy, základnej školy a podobne," vymenoval Richard Raši.

Či by sa Slováci žijúci v Británii aj reálne nechali presvedčiť, ukážu už najbližšie týždne. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy