Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
OSN udelila saudskoarabskej dievčine status utečenkyne. Tvrdí, že ju doma zabijú
Zdielať na

OSN udelila saudskoarabskej dievčine status utečenkyne. Tvrdí, že ju doma zabijú

BANGKOK / Saudskoarabské dievča, ktoré pred niekoľkými dňami utieklo od svojej rodiny do thajského Bangkoku, získalo od OSN status utečenkyne. Informujú o tom svetové spravodajské agentúry. Osemnásťročná Rahaf Kunún sa obáva, že by ju doma zabili, pretože sa zriekla islamu. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) požiadal austrálsku vládu, aby zvážila presídlenie Kunúnovej do svojej krajiny.

​Dievča od rodiny utieklo v snahe dostať sa práve do Austrálie. Do Thajska priletela v sobotu z Kuvajtu, následne sa tu zabarikádovala na hotelovej izbe, odkiaľ prostredníctvom twittera šírila správy o svojej situácii. Odmietla nastúpiť na lietadlo späť do Kuvajtu a teraz sa tiež odmietla stretnúť so svojím otcom, ktorý za ňou priletel v utorok.

Spravodajský web BBC uvádza, že zavrhnutie islamu je v Saudskej Arábii trestané smrťou. "Moji bratia, rodina a ľudia zo saudskoarabského veľvyslanectva na mňa budú v Kuvajte čakať. Zabijú ma," povedala Kunún agentúre Reuters. Mladá žena je teraz v starostlivosti pracovníkov UNHCR, tí skôr uviedli, že utečenkyňa má platné austrálske víza.

Austrálske ministerstvo vnútra prijatie žiadosti od OSN potvrdilo, v stručnom vyhlásení iba dodalo, že prípad saudskoarabského dievčatá bude posudzovať "obvyklým spôsobom".

Kunún médiám popisovala, že doma dlhodobo čelila fyzickému, verbálnemu a citovému zneužívaniu zo strany mužských rodinných príslušníkov. "Vyhrážajú sa mi a nedovoľujú mi pokračovať vo vzdelaní," uviedla okrem iného. Podľa výpovede thajského imigračného úradníka chce ale dievča útekom predovšetkým uniknúť vopred dohodnutému sobášu.

Reuters píše, že jej príspevky na twitteri uviedli do pohybu kampaň aktivistov z celého sveta, a thajské úrady ani nie 36 hodín na to zvrátili svoje rozhodnutie donútiť Kunún k návratu za rodinou. "Jej prípad opäť pritiahol globálnu pozornosť k prísnym spoločenským pravidlám Saudskej Arábie, vyžadujúcim napríklad, aby žena mala súhlas na cestovanie od mužského 'opatrovníka'," napísal Reuters.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy