Zatiahnuté
25°
Bratislava
Zina
21.5.2024
VIDEO: Obrovská explózia. Čína predstavila svoju matku všetkých bômb
Zdielať na

VIDEO: Obrovská explózia. Čína predstavila svoju matku všetkých bômb

Zdroj: NORINCO

PEKING / Čína prestavila svetu svoju verziu "Matky všetkých bômb". Názvom sa inšpirovali od amerických kolegov, ktorí takto nazvaný arzenál použili v Afganistane na zničenie základne Islamského štátu. Jej sila je ničivá.

Čínska zbrojárska spoločnosť Norinco poprvýkrát predstavila nový typ doposiaľ najsilnejšej konvenčnej bomby, ktorú nazývala čínska verzia "Matky všetkých bômb" a to pre jej obrovský potenciálu ničenia, ktorý je údajne v rebríčku hneď za jadrovými zbraňami, informuje portál globaltimes.cn. 

https://twitter.com/globaltimesnews/status/1080765714187866112

Bombu zhodil bombardér domácej výroby Sien H-6K a video ničivej gigantickej explózie zverejnila spoločnosť na svojej stránke v decembri. Niekoľko tonová zbraň je čínskou najsilnejšou nenukleárna bombou. Bombardér H-6K je pre jej veľkosť schopný uniesť iba jeden kus.

Účelová zbraň

Vojenský analytik Wej Tung-sü tvrdí, že čínska verzia zbrane je 5 až 6 metrov dlhá."Masívny výbuch môže ľahko a úplne odstrániť opevnené pozemné ciele, ako sú vystužené budovy, bašty a obranné prístrešky," povedal Wei.

Môže sa použiť aj na vyčistenie pristávacej zóny pre vojakov na vrtuľníkoch, aby sa zlikvidovali v prípade, že oblasť je pokrytá prekážkami ako sú lesy, poznamenal Wei. Je však ľahšia a menšia, ako jej americký predchodca. 

Americký predchodca 

S podobnou zbraňou totiž prišli americké ozbrojené sily v roku 2017 MOAB - Mother of all bombs (Matka všetkých bômb), ktorú zhodili na jaskynný komplex v Afganistane pri boji proti Islamskému štátu. Bomba bola veľmi úspešná. 

Na vyrovnanie americkej zbrane, Rusko vyvinulo "Otca všetkých bômb",  je väčšia a termobarická, čo znamená, že používa plyn na vytvorenie obrovskej ohnivej gule skôr ako rázovú vlnu. 

Pozrite si zhodenie a výbuch americkej matky všetkých bômb v Afganistane. Malo to ničivé následky: 


Súvisiace články

Najčítanejšie správy