Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prekvapenie pre našich vojakov viezol do Afganistanu premiér Pellegrini
Zdielať na

Prekvapenie pre našich vojakov viezol do Afganistanu premiér Pellegrini

KÁBUL / Slovenskí vojaci pôsobiaci v Afganistane sú v bojovej zóne. Takmer každý deň sa bojovníci Talibanu či Islamského štátu pokúsia o nejaký útok na koaličné sily, a tak musia byť aj naši vojaci stále v pozore. Pred niekoľkými hodinami ich však niečo naozaj prekvapilo.

Národná rada takmer presne pred 4 rokmi v decembri 2014 schválila mandát pre 66 slovenských vojakov v rámci operácie Rozhodná podpora. Momentálne ich tu slúži 36. "Celkovo tu pôsobí 36 profesionálnych vojakov, z toho 2 vojačky. Doposiaľ sa vystriedalo 358 vojakov, 22 vojačiek," potvrdil minister obrany Peter Gajdoš.

​Vojakov prišiel osobne pozrieť aj premiér Pellegrini, pre ktorého je to prvá návšteva bojovej zóny. "Na mnohých miestach, kde naši vojaci sú, dennodenne dochádza k útokom. Musíme si veľmi vážiť a ctiť ľudí, ktorí sú do týchto misií ochotní ísť," povedal premiér. Zábery zo samotnej medzinárodnej základne v Kábule vám ukázať nemôžeme - z bezpečnostných dôvodov platí absolútny zákaz nakrúcania mimo špeciálne určených budov. "Môžte to robiť v takýchto uzatvorených priestoroch," potvrdil veliaci poddôstojník operácií. 

Nielen slovenskí vojaci sú tu v reálnom ohrození. "V Afganistane je bezpečnostná situácia naďalej nebezpečná až extrémna. Najefektívnejšími skupinami sú ISIS, Taliban a sieť Hakani," vysvetlil Nikola Vicena, podplukovník a veliteľ SLOVCON RS.

Svedkom útokov sa počas svojho prvého mesiaca v Kábule stala aj jedna z dvoch slovenských vojačiek. "Zažili sme ich už viac za tento mesiac. ...Vyšetrujem vzorky krvi, krvné obrazy, biochémiu, som privolávaná, keď nám dovedú zranených vojakov z útokov," tvrdí slobodníčka Gabriela Krpeľanová. "28.11. bol komplexný útok 3km od našej základne. Najprv autom prerazili ochranné pletivo, auto vybuchlo, následne zahájili paľbu z ručných zbraní. Bolo zabitých až 12 ľudí, 25 bolo zranených," špecifikoval Vicena.

Najväčšou hrozbou je tzv. útok green on blue, kedy afgánsky vojak zaútočí na vojaka koaličných síl. Často tomu predchádza vydieranie útočiaceho vojaka. "Danému vojakovi unesú rodinu, povedia: ja Ti zabijem otca mamu, ak Ty nezabiješ nejakého koaličného," potvrdila Vicena. Príslušníci slovenského 5. pluku špeciálneho určenia, pomenovaného po Jozefovi Gabčíkovi, sa venujú aj výcviku afganských commandos. "Ide o prieskum, asistovanie, až po priamy útok na hlavných predstaviteľov Talibanu. Dodávame aj materiálnu pomoc, vzdelávanie, skrátka snažíme sa dať im udicu, nech už oni sami lovia ryby, aby sme to nerobili my," vysvetľuje veliaci dôstojník.

V suchom zaprášenom Kábule pribudol živý zelený stromček zo Slovenska. "Myslím, že na základni som nevidel stromček živý, že by tu bol," tvrdí generálny duchovný Marián Bodolló. "Veľmi nás to potešilo, už dávno sme sa bavili o tom, že by sme boli radi za živý stromček," potešila sa aj Gabriela Krpeľanová.

Okrem darčekov pre slovenských vojakov priviezla delegácia aj humanitárnu pomoc pre afganské deti. Žiaci v škole, ktorú pomáhalo vybudovať aj Slovensko, dostali nové školské uniformy. "295 chlapčenských, 250 dievčenských, bolo to šité na Slovensku," vysvetlil Marián Bodolló, generálny duchovný EPS OS. SR

​Zahraničné misie sú nebezpečné a náročné. Niektorí vojaci sa z nich už nikdy živí nevrátia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy