Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vianoce oslavujú aj astronauti v kozme. Na Zem poslali vianočný vinš
Zdielať na

Vianoce oslavujú aj astronauti v kozme. Na Zem poslali vianočný vinš

WASHINGTON / Stihli to na poslednú chvíľu. Traja kozmonauti z vermírnej stanice ISS v piatok úspešne pristáli na Zemi. Návratový modul s dvomi mužmi a jednou ženou pristál pred pár hodinami v kazašskej púšti. Zvyšok posádky strávi Vianoce v kozme. Nudiť sa ale nebudú, aj tam si urobili vianočný večierok.

Mini Santa a vlajky štátov kozmických misií zdobia v súčasnosti kabínu na medzinárodnej vesmírnej stanici. Vianočné kostýmy si so sebou zobrali aj samotní astronauti, ktorí si tak spríjemňujú netradičné Vianoce. 

Kým sa na ISS oslavovalo v návratovom module sa k zemi blížili Nemec, Američanka a Rus. Ten po úspešnom pristátí v kazašskej púšti odovzdal vzorky materiálu z otvoru, ktorý z neznámych príčin vznikol na plášti rakety Sojuz. Odobral ich pri osemhodinovom výstupe do otvoreného vesmíru. Dvojmilimetrová trhlina spôsobila počas letu pokles tlaku v ISS. Posádka v ohrození nebola a trhlinu uzavreli. Najskôr sa hovorilo, že ju mohol spôsobiť náraz mikrometeoritu. V súčastnosti sa skúma aj to, či nebola spôsobená úmyselne alebo chybou pri vŕtaní.

K trom kozmonautom na vesmírnej stanici sa pridajú ďalší kolegovia v marci. Mali by byť medzi nimi aj Rus a Američan, ktorí sa tento rok pre poruchu rakety vrátili v s použitím záchranného systému späť na Zem.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy