Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Po dlhých týždňoch to prišlo. Takmer 200 štátov sa dohodlo na uplatňovaní klimatickej dohody
Zdielať na

Po dlhých týždňoch to prišlo. Takmer 200 štátov sa dohodlo na uplatňovaní klimatickej dohody

Archívna reportáž

KATOVICE / Zástupcovia takmer 200 štátov sa po takmer dvoch týždňoch rokovaní v Poľsku, zhodli na pravidlách uplatňovania parížskej dohody o klíme z roku 2015. Svetová konferencia o klíme COP24 mala pôvodne skončiť už v piatok, no pre rozpory ju predĺžili. Jej presné detaily ale zatiaľ nie sú známe.

Podľa agentúry AP bolo hlavným kameňom úrazu vytvorenie fungujúceho medzinárodného trhu s emisnými povoleniami. Otázkou tiež bolo, či by niektoré krajiny mohli získať peniaze za škody, ktoré klimatické zmeny už spôsobili. Na odstránení sporných vecí pracovali niektorí ministri celú noc. Eurokomisár pre energetiku Miguel Arias Cañete 

Medzinárodný panel OSN pre zmenu klímy v októbri uviedol, že rast otepľovania môžeme udržať na úrovni 1,5 sutpňa Celzia v porovnaní s teplotou v predindustriálnom období, no vyžadovalo by to rýchle a bezprecedentné zmeny v ľudskom správaní. Schválenie správy IPCC sa počas minulého víkendu stalo jablkom sváru. Veľkí producenti fosílnych palív ako USA, Rusko, Saudská Arábia a Kuvajt sa totiž postavili proti. 

Hlavným cieľom 24. konferencie OSN o zmenách klímy je prijatie pravidiel, ktoré by umožnili úplnú realizáciu parížskej klimatickej dohody z roku 2015. 

Problémy s klimatickou dohodou z Paríža má už dlhodobo prezident USA Donald Trump.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy