Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Havária lietadiel pri Japonsku. Členovia posádok sú stále nezvestní
Zdielať na

Havária lietadiel pri Japonsku. Členovia posádok sú stále nezvestní

TOKIO / Doplňovanie paliva počas letu sa stalo osudným pre dve posádky americkej armády. K nehode lietadiel došlo pri juhozápadných brehoch Japonska. Ministerstvu obrany sa zatiaľ podarilo nájsť len dvoch zo siedmich členov posádok. Štartovali kvôli pravidelnému tréningovému letu zo základne Iwakuni, ktorá je pri Hirošime.

Bojové stíhacie lietadlo F/A 18 a tankovacie lietadlo KC-130 štartovali zo základne Iwakuni pri Hirošime k ich pravidelnému tréningovému letu. Po štarte ale došlo k mimoriadnej situácii, uviedlo americké velenie. Nehoda sa stala okolo druhej hodiny ráno asi 320 kilometrov od japonského pobrežia. 

Podľa agentúry Reuters sa jedného pilota podarilo zachrániť a je v stabilizovanom stave. Druhého až po 10 hodinách od nehody vyzdvihla japonská vojenská loď. Informácie o jeho zdravotnom stave doposiaľ známe nie sú. Päťčlenná posádka tankovacích lietadiel je stále nezvestná, záchranári po nich pátrajú. 

Počet havárii amerických vojenských lietadiel po celom svete v posledných rokoch stúpa. Tému preto bude prejednávať americký Kongres, ktorý situáciu považuje za "krízu". Dôvodom nehôd sú podľa kongresmanov nepretržité bojové úlohy letectva, odkladaná modernizácia, nedostatočný výcvik a postupne zastaralá technika. 

Pozrite si reportáž o spornom nákupe stíhačiek pre Slovensko. Ako sa vyjadrilo ministerstvo obrany?

Súvisiace články

Najčítanejšie správy