Polojasno
19°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Pilot sa po dovolenke vrátil do práce. Pri prvom lete zaspal a minul cieľ
Zdielať na

Pilot sa po dovolenke vrátil do práce. Pri prvom lete zaspal a minul cieľ

Archívna reportáž

SYDNEY / Austrálsky pilot sa po dovolenke vrátil do práce a ako to už býva, návrat bol pomerne ťažký. Hneď v prvý deň sa mu počas letu podarilo v kokpite zaspať. Na rádiové spojenie nereagoval a svoj cieľ preletel o 46 kilometrov. Teraz čelí vyšetrovaniu.

Pilot bol jedinou osobou na palube, pretože riadil nákladné dvojmotorové lietadlo. Letel so zapnutým autopilotom z mesta Devenport na ostrov King Island, ktorý leží 250 kilometrov na severozápad. Uviedol to v prehlásení zamestnávateľ pilota, letecká spoločnosť Vortex Air. "Nechtiac zaspal počas pilotovania lietadla. Začalo to byť zrejmé, keď sa letové riadenie nebolo schopné spojiť s pilotom počas letu a lietadlo preletelo plánovaný cieľ so zapnutým autopilotom," uviedla firma.

Podľa austrálskych médií ukázali záznamy riadenia letovej dopravy, že sa ho pracovníci sa ho snažili niekoľkokrát kontaktovať, no on nereagoval. Austrálska agentúra pre bezpečnosť dopravy, ktorá vyšetruje nehody a možné riziká a Úrad pre bezpečnosť civilného letectva vyšetrujú incident aj pozadie pilotovej únavy. 

Agentúra potvrdila, že lietadlo preletelo letisko na ostrove o 46 kilometrov pre spánok. Pilota budú vypočúvať a neskôr vydajú oficiálnu správu. 

Spoločnosť Vortex Air uviedla, že let bol prvým pilotovým letom po návrate z dovolenky. V tej istý deň potom ešte ďalej lietal. Médiá uviedli, že pilot prišiel do služby napriek tomu, že noc pred tým takmer nespal pre osobné problémy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy