Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Babiš: Tajne natáčať psychicky chorého človeka je vrchol hyenizmu
Zdielať na

Babiš: Tajne natáčať psychicky chorého človeka je vrchol hyenizmu

PRAHA / Andrej Babiš ml., syn českého premiéra, tvrdí, že ho manžel lekárky, ktorá napísala správu o jeho zdravotnej nespôsobilosti v kauze Bocianie hniezdo, proti jeho vôli odvliekol na Krym. Pre nové okolnosti zvažuje prvý miestopredseda KDU-ČSL Marian Jurečka navrhnúť hlasovanie o nedôvere vláde. Babiš upozorňuje, že jeho syn je psychicky chorý.

V kauze Bocianie hniezdo sa doteraz nepodarilo vypočuť Andreja Babiša mladšieho. Novinári televízie Seznam ho zastihli vo Švajčiarsku. To, že bol minulý rok v Sevastopole a Moskve potvrdila aj jeho matka, Beata. Babiš tvrdí, že ho tam odviezol Petr Protopopov. "Zneužil to, že môj otec chcel, aby som zmizol kvôli kauze Bocianie hniezdo," povedal premiérov syn na záberoch, ktoré natočila skrytá kamera. 

​Premiér Babiš ale zdôraznil pred médami: "Môj syn je psychicky chorý. Berie lieky, musí byť pod dohľadom a žije s matkou vo Švajčiarsku. Moja dcéra trpí bipolárnou chorobou." Zároveň dodal, že jeho syn odišiel dobrovoľne. "Môjho syna nikto neuniesol, z Česka odišiel dobrovoľne. Túto vec prešetrila polícia a prišli k záveru, že sa únos nikdy nestal. je mi ľúto, že sa tu koná hon na moju rodinu, ktorý som spôsobil svojim vstupom do politiky," dodal pre aktualne.cz český premiér. Policajti prostredníctvom sociálnej siete uviedla, že sa novými zisteniami bude zaoberať. 

Zároveň sa český premiér v utorok vyjadril vo svojom prejave, že každý rodič by spravil všetko pre svoje deti a rovnako aj on by za svoje štyri deti položil aj vlastný život. Na duševnú chorobu v kauze Bocianie hniezdo sa odvolala aj Babišova dcéra Adriana Bobeková. Uvádza ju ako dôvod. prečo nie je schopná výsluchu. "Adriana trpí bipolárnou poruchou 20 rokov," povedal Babiš a dodal, že: "Iba bezcitní fanatici môžu komentovať zdravie detí.". Avšak policajti tejto verzii neveria: "Policajný orgán vyslovuje pochybnosti nad tým, že aj napriek svojej duševnej chorobe bola Adriana Bobeková schopná vykonávať funkciu v štatutárnom orgáne spoločnosti Imoba."

Petr Protopopov je manžel psychiatrička Dity Protopopovej, vďaka ktorej získal Babiš prácu v Agrofrete. Jeho syn sa s ňou prvýkrát stretol v Národnom ústave duševného zdravia, kam sa dostal pre konflikty s políciou. Psychologička je zároveň autorkou správ, kde stojí že Babiš mladší nie je zdravotne spôsobilý, aby vypovedal v kauze bocianie hniezdo. "Povedala mi, že mám na výber, buď ma zavrú v Národnom ústave duševného zdravia alebo pôjdem na prázdniny. Vybral som si prázdniny," uviedol v rozhovore Andrej Babiš ml. "Protopopov mi povedal na Ukrajine, že s otcom urobia všetko pre to, aby som bol zavretý," dodal. Protopopov ale odmieta, že by bol v minulom róku na Kryme a odmietol sa k celej kauze vyjadrovať. Proti obvineniam z videa český premiér reagoval: "Klásť sugestívne otázky a tajne natáčať chorého človeka je vrchol hyenizmu."

Rovnako ako český premiér, aj Babišova prvá manželka tvrdí, že syn je naďalej zdravotne nespôsobilý. Babiš junior ale už v minulosti novinárom povedal, že má s kauzou technicky niečo spoločné. "Niečo s Bocianím hniezdom som podpisoval, nevedel som čo podpisujem," uviedol. 

Český premiér v minulosti nechcel prezradiť, kto vlastnil Bocianie hniezdo v období od 2008 až 2013. Hovoril napríklad o advokátoch, ale pod tlakom snemovne priznal, že farmu nechal previesť na svoje dve deti z prvého manželstva a brata svojej súčasnej manželky Moniky. Český premiér považuje zverejnenie videa ako útok na jeho osobu a zároveň to považuje aj za taktiku opozície. "Aký by mala opozícia program, keby nebolo Babiša. Je to pokus o destabilizáciu politickej situácie s odporným útokom na moje deti," dodal Andrej Babiš. 

Nasledujúci týždeň sa Babiš stretne s prezidentom Milošom Zemanom. "V pondelok 19.11. večer sa v Lánoch uskutoční pravidelné stretnutie prezidenta s premiérom, ktoré bude príležitosťou k debate medzi štyrmi očami o aktuálnych otázkach," napísal hovorca prezidenta Jiří Ovčáček. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy