Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Skrýva sa za šifrou na plagáte Daniela Landu nacistický pozdrav?
Zdielať na
Zahraničie

Skrýva sa za šifrou na plagáte Daniela Landu nacistický pozdrav?

Zdroj: daniellanda.szm.sk

Na Landovom límci a nachádza nápis Mercurius, ktorý vraj odkazuje na planétu Merkúr. Tá obieha okolo Slnka 88 dní a práve číslom 88 neonacisti šifrujú pozdrav Heil Hitler.

Pozadie plagátu, ktorý propaguje nové turné bývalého frontmana skinheadskej skupiny Orlík Daniela Landu, "zdobí" podľa dnešných Lidových novín (LN) trikolóra s farbami v poradí ako na vlajke niekdajšieho Protektorátu Čechy a Morava - teda biely, červený a modrý pruh pod sebou.

Noviny tiež píšu, že na ultraľavičiarskych weboch sa špekuluje o tom, že plagát skrýva šifru pre nacistický pozdrav.

reflex.cz

"Dôkazom" má byť podľa informácií LN nápis Mercurius na Landovom límci, ktorý vraj odkazuje na planétu Merkúr. Tá obieha okolo Slnka 88 dní, pričom práve číslom 88 neonacisti šifrujú pozdrav Heil Hitler, pretože písmeno H je v abecede na ôsmom mieste.

Politológ Zdeněk Zbořil hovorí, že sa s podobnou symbolikou ešte nikdy nestretol, ale extrémisti svoje šifry často obmeňujú tak, aby "boli nepostihnuteľné", uvádzajú LN.

Protektorát Čechy a Morava existoval na území Čiech a Moravy v rokoch 1939 až 1945 v dobe, kedy túto časť bývalého Československa okupovalo nacistické Nemecko. Protektorát mal formálne štátneho prezidenta i vládu, ale rozhodujúce slovo v ňom mali nacistické okupačné orgány. V druhej časti niekdajšieho Československa existoval v rovnakej dobe samostatný slovenský štát, ktorý bol spojencom Nemecka. Československo ako samostatný štát bolo obnovené v roku 1945.

Zdielať na

Najčítanejšie správy