Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Europoslankyňa Anna Záborská: Neuvedomujeme si, koľko byrokracie by prinieslo obnovenie hraničných kontrol
Zdielať na

Europoslankyňa Anna Záborská: Neuvedomujeme si, koľko byrokracie by prinieslo obnovenie hraničných kontrol

BRATISLAVA / Schengenský informačný systém bude po novom obsahovať informácie, ktoré si jednotlivé krajiny budú môcť či musieť zdieľať medzi sebou. Ide o zefektívnenie cestovania, o prenos informácií, ale aj o to, aby sa bojovalo proti teroristickým útokom.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedala europoslankyňa Anna Záborská.

O čo ide v reforme Schengenského informačného systému – SIS?

Nový a vylepšený systém by sa mal týkať 30 krajín a malo by ísť o posilnenie databázy, ktorá bude po novom obsahovať viac informácií ako obsahovala doteraz. Je to jeden z ďalších krokov, ktorými chce EÚ prispieť v boji proti terorizmu a proti medzinárodnej trestnej činnosti, ako je napríklad obchodovanie s ľuďmi či nelegálna migrácia. Systém SIS je rozsiahla databáza, ktorá sa využíva pri kontrole vonkajších hraníc a pri presadzovaní práva v styku medzi Európskou úniu a krajinami mimo nej.

Prečo sa prikročilo k inovácii?

Posledné roky ukázali, že vonkajšie hranice Európskej únie odolávali veľkému náporu. Predovšetkým to bola veľká migračná vlna v roku 2015. Niektoré krajiny dokonca zaviedli dočasnú kontrolu aj na vnútorných hraniciach, a to práve preto, že v informačnom systéme boli medzery. Nový systém sa navrhol preto, aby sme vôbec udržali schengenský priestor. My, ktorí žijeme v rámci Schegenu si ani neuvedomujeme, aká by bola obrovská byrokracia, ak by sa znovu zaviedli kontroly na hraniciach. Ďalším dôvodom je to, aby sa predišlo nelegálnej migrácii. Krajiny by si v rámci tohto systému vymieňali informácie o občanoch tretích krajín, ktorí podliehajú rozhodnutiu o návrate. Na nich sa nevzťahuje možnosť azylového konania, majú len dočasnú ochranu a práve oni budú zaregistrovaní na hraniciach a informácie o ňom sa stanú súčasťou elektronického spisu. K tomu budú mať prístup všetky členské krajiny. Vyrieši sa problém, že si členské štáty nevymieňajú informácie o ľuďoch.

Teda najpodstatnejšia je flexibilnosť v rámci cestovania ľudí. Zahŕňa ale systém aj menej štandardné informácie?

V systéme je zahrnutá aj povinnosť informovať o detailoch, ktoré sa týkajú teroristických útokov. Je tam zvýšená ochrana detí, či už informácií o násilí na deťoch, o nútených sobášoch, o obchodovaní s deťmi či o únosoch detí.

Čo je Schengenský informačný systém?

Schengenský informačný systém funguje odkedy vznikol Schengen, čiže od roku 1990. Bol čiastočne inovovaný v roku 2006, rok pred našim vstupom. Vtedy sme bojovali za to, aby nás zobrali do Schengenu ešte pred jeho inovovaním. Nad tým čo sme schválili tento týždeň sa dohodol Európsky parlament s Radou ministrov a bolo to schválené vo Výbore pre občianske slobody. Teraz to schválil Európsky parlament a prechádza to do Rady, kde by mala byť dokončená legislatíva, ktorú má opäť schváliť Rada ministrov. Verím, že to pôjde ľahko.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy