Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Slovensko tvrdým Brexitom získa, myslí si premiér Pellegrini
Zdielať na

Slovensko tvrdým Brexitom získa, myslí si premiér Pellegrini

Archívna reportáž

BRUSEL / Na tvrdom Brexite by mohlo Slovensko dokonca získať. vyhlásil to Peter Pellegrini počas letu do Bruselu, kde sa v týchto chvíľach začínajú tvrdé rozvodové rokovania so Spojeným Kráľovstvom. Vyzerá to tak, že hrozba odchodu bez dohody nebola nikdy tak blízko. Náš premiér sa však tejto situácie paradoxne neobáva.

Hodiny na Big Bene neúprosne tikajú a odchod Veľkej Británie z európskeho spoločenstva sa blíži. Od referenda v roku 2016 obe strany priveľmi nepostúpili a Donald Tusk dokonca vyhlásil, že to môže naozaj dopadnúť tak, že to vlastne nijako nedopadne.
"Únia sa musí pripravovať na odchod bez dohody, ktorý ešte nikdy nebol tak pravdepodobný," vyhlásil Donald Tusk.

Tento samit tak niektorí už výstižne nazvali Samitom pravdy. Ešte v Salzburgu pred mesiacom si lídri mysleli, že sa dosiahol maximálny pokrok, realita je však úplne iná a veci sú ešte komplikovanejšie ako boli. Takto zneli vety, ktoré pred stretnutím Donald Tusk adresoval svojim kolegom premiérom a prezidentom. Nádej zomiera ale posledná.

"Väčšinu bodov sme už dotiahli do konca, ale stále tu ostáva otázka Severného Írska. verím, že všetci okolo stola chcú dohodu a verím, že je dosiahnuteľná," vyhlásila britská premiérka Theresa May.

Rozvodová zmluva sa zasekla najmä na nevyriešenej otázke írskej hranice a to ako si Briti vlastne predstavujú budúci nazvime to pomanželský život. S pomyselných detí preferujú len jedno – slobodu tovaru. Naopak európska 27-čka je jednotná a deti si predstavuje štyri. Slobodu tovaru, služieb, kapitálu a osôb. Podľa Bruselu sú tieto potomstvá starého vzťahu nedeliteľné.

"Máme červené línie, cez ktoré nepôjdeme. Buď budú zachované všetky štyri slobody, lebo žiadna," vyhlásil premiér Pellegrini. 

O vážnosti situácie hovorí aj fakt, že automobilka Ford už pohrozila odchodom z Británie ak príde nakoniec naozaj k tvrdému Brexitu bez dohody. Paradoxne práve na tvrdom Brexite vidí premiér Pellegrini príležitosť pre Slovensko zarobiť. 

"V prípade, že by to prilákalo sídla niektorých spoločností, ktoré sú dnes v Británii, ak z titulu nejakej taktiky bude pre nich lepšie mať sídlo Made in EU, po vzore Jaguar-Land Rover," vysvetľuje Peter Pellegrini.

Eurolídrov tak čakajú najbližšie hodiny opäť raz tvrdé rokovania s otáznym výsledkom. Zaujímavosťou však je, že na pozadí brexitu si podľa posledného eurobarometru ľudia cenia členstvo v únii najviac od roku 1983, teda prvých prieskumov nálad. 

Brexit sa nepáči viacerým rôznorodým zoskupeniam, medzi ktoré patria aj psíčkari. Tí sa obávajú komplikácii pri cestovaní so svojimi miláčikmi:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy