Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Heparínový vrah dostal doživotie
Zdielať na
Zahraničie

Heparínový vrah dostal doživotie

Zdroj: ČTK/Mlejnková Alexandra

Krajský súd odsúdil na doživotie bez možnosti odvolania zdravotníka, ktorý v nemocnici v Havlíčkovom Brode zabil sedem pacientov a pokúsil sa zavraždiť ďalších desať.

Krajský súd v Hradci Králové vo štvrtok odsúdil na doživotie bez možnosti odvolania zdravotníka, ktorý v nemocnici v Havlíčkovom Brode zabil sedem pacientov a pokúsil sa zavraždiť ďalších desať.

Petr Zelenka, ktorý vraždil pacientov podaním nadmernej dávky lieku heparín určeného na znižovanie zrážanlivosti krvi, strávi zvyšok života vo väznici so zvýšeným dozorom. "Zelenka sa dopustil pre spoločnosť obzvlášť nebezpečných činov s úmyslom usmrtiť iného človeka. Vraždil opakovane a odsúdeniahodným spôsobom," povedal pri čítaní rozsudku sudca Jiří Vacek. Prokurátorka Lenka Faltusová ohodnotila Zelenkovo konanie ako spoločensky vysoko nebezpečné. "Nedá sa porovnať s ničím podobným v minulosti," zdôraznila.

Zelenkov právnik Jan Herout, naopak, svojho mandanta tvrdo obhajoval a vykreslil ho ako obeť, ktorú polícia násilím donútila priznať sa. Zelenka sa ešte v januári k podaniu heparínu piatim ľuďom priznal. Tvrdil však, že nechcel vraždiť, ale zachraňovať.

"Vedel som, že (pacienti) začnú krvácať a že budeme musieť zachraňovať. Zabíjať som nechcel, chcel som len pracovať, lebo práca ma bavila," vyhlásil "heparínový vrah" pred súdom. Svoj čin oľutoval a príbuzným obetí sa ospravedlnil. Obhajoba tiež poukazovala na Zelenkov zlý psychický stav, no experti potvrdili, že obžalovaný je duševne zdravý.

Zdielať na

Najčítanejšie správy