Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Polícia sa pripravuje na nepokoje po brexite. Zasahovať by malo aj vojsko
Zdielať na

Polícia sa pripravuje na nepokoje po brexite. Zasahovať by malo aj vojsko

LONDÝN / Policajný šéf by podľa uniknutých informácií bol nútený povolať na pomoc aj vojenské jednotky v prípade civilných nepokojov, ktoré by mohli nastať po brexite bez dohody medzi Veľkou Britániou a Európskou úniou.

Pohotovostné plány vypracované Národným policajným koordinačným centrom varujú, že prípadný nedostatok liekov by mohol "vzburcovať občianske nepokoje" a nárast cien tovarov by mohol viesť k "rozsiahlym protestom, ktoré by mohli prerásť až do nepokojov". Mohlo by dôjsť aj k nárastu súvisiacich trestných činov, ako sú krádeže alebo úmyselné poškodenie cudzieho majetku. 

Spolu s protestmi sa očakávajú aj masívne dopravné zápchy v prístavoch, čo by viedlo k nebývalému a ohromnému narušeniu pridruženej cestnej siete. Avšak minister vnútra Sajid Javid uviedol, že verejnosť sa nemusí obávať a že štátne útvary sa musia "pripraviť na všetky možné výsledky".

​Minister vnútra zároveň povedal pre BBC One, že neočakáva brexit bez dohody na oboch stranách, ale je nevyhnutné, aby boli štátne orgány pripravené na všetky nepríjemnosti a považuje to za správne. "Nebudem hovori o tom, čo situácia prinesie alebo neprinesie, ale myslím si, že je fér povedať, že sa pripravujeme na všetky eventuálne možnosti," povedal. "Toto je situácia, ktorú sme v minulosti nezažili, ale to najdôležitejšie je, že sa musíme sústrediť na dohodu a zároveň byť pripravený na všetky situácie. Nemyslím si, že ľudia by sa mali strachovať," dodal. 

Avšak v správe sa uvádza, že existuje skutočná možnosť, že vojaci budú rozmiestnení a že polícia by mala zrušiť dovolenku v období, keď sa Veľká Británia vyčlení z Európskej únie, konkrétne v marci budúceho roka.

V dokumente sa spomínajú všetky obmedzenia, ktoré po novom vzniknú po vystúpení Veľkej Británie a budú platiť pre policajné zložky. 

Tieňová ministerka vnútra Louise Haighová povedala: "Toto je scenár, ktorého sme sa dlho obávali. Podľa najvyšších policajných dôstojníkov by mohol brexit bez dohody zanechať na pokraji zrútenia."

Ministerstvo vnútra uviedlo, že nebude komentovať únikové dokumenty. "Nechceme ani neočakávame scenár bez dohody a stále viac veríme, že dohodu s Európskou úniou zabezpečíme," informoval pre news.sky.com hovorca.

Brexit straší aj Slovákov. Pozrite si o tom reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy