Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Šofér, ktorý dal deťom fúkať, aby naštartoval autobus, dostal pokutu
Zdielať na

Šofér, ktorý dal deťom fúkať, aby naštartoval autobus, dostal pokutu

Zdroj: Profimedia

PARÍŽ / Francúzsky súd uložil tento týždeň pokutu vodičovi školského autobusu, ktorý pred niekoľkými mesiacmi nútil deti, aby dýchali do čidla systému merania alkoholu v dychu, aby mohol odblokovať naštartovanie vozidla.

Kuriózny prípad sa udial už vlani v polovici decembra, súdne konanie s 51-ročným mužom ale sa uskutočnilo až v tomto týždni. Na jeho konci dostal vodič pokutu 370 eur, informovali francúzske médiá.

Merače alkoholu v dychu sú povinné v autobusoch vo Francúzsku od roku 2015. Obsah alkoholu v krvi nesmie v tejto krajine u profesionálnych vodičov presahovať hodnotu 0,2 promile.

Vodič jedného decembrového dňa prinútil najprv jedno dieťa, aby dýchlo na snímač za neho. Pretože ale nevydržalo s dychom, vyzval aj jeho staršieho brata, aby sa tiež činil. Až vďaka nemu sa vodičovi podarilo autobus naštartovať.

Muž sa potom deťom zveril, že vypil pred jazdou dve pivá. Počas cesty išiel potom rýchlosťou vyššou ako obvykle, čo prinútilo jednu vyľakanú žiačku k prosbe, aby ubral plyn. Iné dieťa si overilo na mobile pomocou satelitného signálu, že autobus mal v jednej chvíli rýchlosť 107 kilometrov za hodinu, hoci má povolené len 90.

Len žartoval

Deti z autobusu si zážitok nenechali pre seba a zverili sa rodičom. Chladným udalosť nenechala ani otca dýchajúcich chlapcov, ktorý je policajtom.

Vodič, ktorého čoskoro po udalosti prepustili zo zamestnania, sa na súde hájil tvrdením, že pred jazdou len žartoval a že vozidlo už malo naštartovaný motor. Tiež vytrvalo popieral, že by išiel rýchlo.

"V tom prípade deti podľahli skupinovej halucinácii, pretože všetky tvrdili opak," reagoval na jeho obhajobu sudca. Nakoniec mu podľa agentúry AFP uložil dve pokuty v celkovej výške 370 eur.

Alkohol za volantom je na Slovensku stále častou príčinou nehody. Aj koncom augusta mladíkovi namerali v krvi takmer 2 promile:

Najčítanejšie správy