Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Bush s Topolánkem o protiraketovej obrane
Zdielať na
Zahraničie

Bush s Topolánkem o protiraketovej obrane

Zdroj: internet

George Bush bude s Mirkem Topolánkem 27. februára vo Washingtone viesť rozhovory okrem iného aj na tému protiraketovej obrany.

Americký prezident George Bush bude s českým premiérom Mirkem Topolánkem jednať 27. februára vo Washingtone o protiraketovej obrane a ďalších záležitostiach. Prezident Bush sa na jednanie údajne teší. 

"Česká republika vyjadrila záujem prispieť k systému raketovej obrany," uvádza prehlásenie Bieleho domu.

Spojené štáty majú v úmysle inštalovať v ČR protiraketový radar do roku 2012. S radarom má byť prepojené silo s desiatkou protiraketových striel v Poľsku. Momentálne prebieha jednanie s USA o zmluvách o radarovej základni.

Česká verejnosť sa väčšinou stavia proti radaru, plánom sa cíti byť ohrozené Rusko. Tiež nová poľská vláda Donalda Tuska zaujíma k celému projektu zdržanlivejší postoj, než jej predchodkyňa vedená Jaroslawem Kaczyńským.

Prehlásenie z Bieleho domu tiež oceňuje fakt, že ČR podporuje "demokratické hodnoty a ľudské práva v zemiach ako je Bielorusko, Barma a Kuba. Je cenným spojencom v NATO, prispieva k bezpečnosti a rozvoju v Afganistane a naďalej prispieva k zaisťovaniu slobody v Iraku".

V Iraku sa v súčasnosti nachádza 99 českých vojakov. Od júna ich tam bude len 20, ktorí sa budú podieľať na výcviku irackej armády. ČR ale rozšírila misiu v Afganistane z doterajších 200 na 415 vojakov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy