Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Band festival zhromaždil vyše 2500 hudobníkov
Zdielať na

Band festival zhromaždil vyše 2500 hudobníkov

Bolívia oslavuje zhromaždením dva a pol tisíca hudobníkov s činelami, trúbkami, lesnými rohmi a obrovskými bubnami "band festival", ktorý je súčasťou karnevalu. <b>VIDEO: Band festival</b>

Asi okolo 2,500 hudobníkov sa zhromaždilo v bolívijskom meste Orura, povyťahovali svoje trúbky, lesné rohy, činely a obrovské bubny, aby počas víkendu oslávili tak ako každý rok "band festival", festival hudobných skupín.

Oruro hosťuje festival skupín, ktorý je súčasťou karnevalu. Toto banícke mesto je známe práve svojimi kostýmami a komplikovanými maskami, ktoré tvoria predpostnú oslavu jedného zo známych juhoamerických a najžiarivejších festivalov zároveň. Obrovská skupina hudobníkov hrá vlastne všetko od národných piesní a hymien až po aymarskú (Aymar-etnická skupina známa v Južnej Amerike) "Waca, Waca", ktorá sa hrá udieraním na obrovské bubny, ktorých rytmus a tempo dostáva ľudí do stavu akéhosi tranzu.

REUTERS

"Je to ten najkrajší festival, aký som kedy videl," hovorí člen tejto skupiny. V skupine totiž nehrajú len hudobní veteráni, nájdete tu aj malé deti. Tí istí hudobníci, ktorých tu je možné vzhliadnuť, vytvorili rekord a boli zapísaní do Guinnessovej knihy rekordov, keď zahrali na 1.166 trúbkach naraz. Doteraz však ešte neprelomili rekord, ktorý drží Nórsko, kde súčasne hralo viac než 20.000 hudobníkov.

Témou tohtoročného festivalu je jednota Bolívie, chudobnej krajiny rozdelenej reformami navrhnutými ľavicovým prezidentom Evo Moralesom. "Hudba je univerzálnym jazykom a všetci obyvatelia tejto planéty dokážu komunikovať práve cez hudbu," podotkol vodca skupiny Waldo Villca.

Najčítanejšie správy