Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Čo s našou planétou a rastúcou populáciou? Študentka našla riešenie
Zdielať na

Čo s našou planétou a rastúcou populáciou? Študentka našla riešenie

FALMER / Počas nasledujúcich sto rokov by sa naša planéta mala podľa vedcov rapídne zmeniť. Globálne otepľovanie spôsobí zdvíhanie hladín morí a oceánov a pôda sa stane veľmi lukratívnou a ešte viac nedostatkovou. To spolu s rastúcou populáciou predstavuje obrovský problém. Jedna študentka však zrejme našla riešenie.

Naša matička Zem bude mať čochvíľa naozaj obrovský problém nás uživiť. A môžeme si za to sami. Vedci sa preto predháňajú nápadmi, ako zmieriť následky globálneho otepľovania. Študentka Univerzity v Sasexe prišla s nápadom plávajúcich fariem.

Zatiaľ je jej nápad len v podobe start-up, ale pri dostatku financií môže byť skutočne efektívnym riešením. "Základnou myšlienkou je farma na vode. Hoci aj na morskej," hovorí autorka plávajúcej farmy, Leilah Clarke. 

Leilah vymyslela miniverziu budúcej plávajúcej farmy. Tá spočíva v pestovaní rastlín priamo na hladine. Zavlažovanie vyriešila efektívne - kondenzáciou odparenej vody. Nie je tak potrebná žiadna pumpa, ani odsoľovacie zariadenia.

"Pumpy na odsoľovanie potrebujú energiu, aby z morskej vody vytvorili pitnú. Na kondenzáciu netreba energiu a vyššia teplota jej len pomáha," vysvetľuje Clarke. 

Študentka zatiaľ svoju teóriu len testovala. Používala k tomu dokonca aj vlastné morské akvárium. Zatiaľ sa jej podarilo dopestovať reďkovky a špenát, plánuje ale skúšať aj ďalšie plodiny. Stále však všetko realizovala len na minifarme. Na poriadnu bude potrebovať sponzorov.

Vynaliezaví sú aj slovenskí študenti. Tí sa so svojim robotom dostali až na olympiádu do Mexika: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy