Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Vrah leteckého dispečera bude námestníkom ministra
Zdielať na
Zahraničie

Vrah leteckého dispečera bude námestníkom ministra

Zdroj: marirs/ilustračné

Zabil ho, pretože bol zodpovedný za leteckú katastrofu, pri ktorej zahynula jeho manželka a dve deti.

Vitalij Kalojev, ktorý pred niekoľkými rokmi zavraždil vo Švajčiarsku leteckého dispečera, sa stane námestníkom ministra vo vláde ruskej Severnej Osetí.

Napísal to dnes ruský denník Izvestija. Kalojeva vlani predčasne prepustili zo švajčiarskeho väzenia. Vo svojej vlasti ho privítali ako hrdinu, ktorý pomstil smrť svojej rodiny.

Zabitý letecký dispečer bol totiž zodpovedný za leteckú katastrofu, pri ktorej v roku 2002 spolu s ďalšími obeťami zahynula Kalojevova manželka a dve deti.

Muža sklamal prístup dispečerskej spoločnosti i švajčiarskych úradov a po dvoch rokoch dispečera, ktorým bol Dán Peter Nielsen, vyhľadal a zabil. Odsúdili ho na osem rokov väzenia, neskôr mu rozsudok skrátili na päť a štvrť roku a vlani na jeseň, keď si odsedel dve tretiny trestu, ho prepustili.

Od budúceho pondelka sa Kalojev stane námestníkom severoosetského ministra stavebníctva a architektúry. V Severnej Osetí je v súčasnosti veľmi známou a populárnou osobou. V obľúbenosti teraz predstihol i svojho rodáka Georgija Ketojeva, majstra Európy i sveta v zápase vo voľnom štýle.

Prácu v štátnych štruktúrach mu už vlani na spoločnej schôdzke ponúkol  severoosetský prezident Tajmuraz Mamsurov. Kalojev bol až do havárie, ktorá mu zmenila život, majiteľom úspešnej stavebnej firmy.

Miestni právnici sa vyhli otázkam na tému, ako je možné, aby vo vládnych štruktúrach pracoval človek, ktorý strávil niekoľko rokov vo švajčiarskom väzení za vraždu.

"Článok 16 zákona O štátnej občianskej službe skutočne zakazuje odsúdeným ľuďom pracovať v štátnej službe. Ale Kalojev nie je v Rusku vnímaný ako odsúdený. Iná vec by bola, keby si trest odpykal v Rusku," vysvetlil severoosetský právnik Vladimir Tymkov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy