Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Austráliu zachvátili desiatky požiarov. V krajine je pritom obdobie zimy
Zdielať na

Austráliu zachvátili desiatky požiarov. V krajine je pritom obdobie zimy

Zdroj: Twitter@NSWRFS

NOVÝ JUŽNÝ WALES / Hasiči bojujú s desiatkami požiarov, ktoré v Novom Južnom Walese vypukli vo štvrtok v noci. V Austrálii je momentálne obdobie zimy, kedy sú požiare v krajine veľmi neobvyklé. Plamene pri pobreží pohltili už viac ako 1000 hektárov lesného porastu.

Na juhovýchode Nového Južného Walesu stovky hasičov bojuje s desiatkami lesných požiarov. V Austrálii je momentálne obdobie zimy, kedy sú požiare naozaj neobvyklé. Plamene za posledné hodiny zachvátili 1000 hektárov porastu. O požiaroch informovali ako prvý BBC.

Podľa najnovších informácii požiare v krajine zničili 3 rodinné domy, úplne zdevastovali 16 budov, pričom jedna je v poškodenom stave. 

Podľa úradov sú príčinou požiarov práve extrémne suchá, ktoré krajinu postihli. Problémy robia najmä farmárom. Podľa zástupcu miestneho hasičského zboru  Shanea Fitzsimmonsa sa plamene rýchle šíria predovšetkým kvôli vegetácii. "Nedostatok zrážok a silný vietor, ktorý dosahuje až 100 kilometrov za hodinu," pokračoval s tým, že momentálne krajinu sužuje okolo 80 požiarov. 

https://twitter.com/NSWRFS/status/1029857268425269248

Podľa hasičov požiare zatiaľ obyvateľov neohrozujú. Úrady obyvateľom ale v stredu zakázali zakladať v štáte ohne. Takéto opatrenie behom augusta neprijali už takmer 10 rokov. Najhoršie postihnutá oblasť plameňmi je blízko mesta Nowra a Ulladulla. Teplota sa v stredu vyšplhala až na 23 stupňov Celzia, čo je v zimnom období v Austrálii naozaj nezvyčajné. 

Požiar vypukol aj v blízkosti Safari Parku v Kalifornii, čo vážne ohrozilo aj zvieratá. ľudí museli evakuovať: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy