Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pod ruinami mosta zostala rodina s deťmi aj futbalista
Zdielať na

Pod ruinami mosta zostala rodina s deťmi aj futbalista

JANOV / V utorok sa pri talianskom meste zrútil diaľničný most Morandi. Tragédia si vyžiadala životy najmenej 42 ľudí. Na mieste zasahovali hasiči a viac ako 200 záchranárov. Pod ruinami mosta zostala jedna celá rodina s deťmi, chlapec s príbuznými či amatérsky taliansky futbalista.

"Robím záchranára už 21 rokov, ale na niečo takéto sa nedá zvyknúť. Je to zdrvujúce vidieť takúto skazu, nehovorím o stavbe, v troskách zahynuli deti a celé rodiny. Je to hrôza!," prehovoril Paolo Tropiano jeden z prvých záchranárov, ktorí dorazili na miesto nešťastia.

Elektrikár Roberto Robbiano s manželkou Ersiliou Piccinini, ktorú si vzal pred štyrmi rokmi, a synom Samuelom cestovali na dovolenku na Sardíniu, keď sa v aute zrútili z padajúceho mosta z asi 4

5 metrovej výšky. Rodina pochádzala z mesta Campomorone na severe od Janova.  

Denník Daily Mail informoval aj o osude viacerých obetí. Pre tragédiu prišiel o život aj mladý chlapec, pričom nie je známe koľko mal rokov a ako dopadli jeho príbuzní.   

​Obeťou incidentu sa stal aj amatérsky futbalista Andre Cerulli, ktorý zahynul počas cestovania do práce. "Janovský klub Portuali Voltri sa spojil s rodinou Andreho. Bol to náš partner, priateľ, bol obeťou tragédie Morandiho mosta," uviedol futbalový klub. Andre mal aj jedného syna. 

Ďalší mladý futbalista David Capello, ktorý je reprezentantom, mal ale väčšie šťastie. Moment zrútenia opísal tiež."Pamätám si na moment, kedy cesta začala padať. Bol to obrovský hluk. Zrútilo sa aj moje auto. Keby ste ho videli, je zázrak, že som prežil. Našťastie som nestratil vedomie. Ihneď som zavolal hasičov a záchranárov, až potom som kontaktoval rodinu."

Pomáhajú aj psy

Zásah je komplikovaný, hrozí, že niektoré torzá mosta sa ešte zosunú. Za pomoci špeciálne vycvičených psov sa snažia záchranári dostať do škár medzi betónom. Dúfajú, že pri zrútení mosta vznikli v sutinách otvory, kde ešte môžu byť preživší. "Najskôr musíme pomocou ťažkej techniky, ale predsa len opatrne odstrániť veľké množstvo trosiek, kým sa dostaneme k ľuďom. Toto bude veľmi dlhá záchranná operácia, musíme sa pripraviť na niekoľko dní nepretržitej práce. Neskončíne však, kým z trosiek nevytiahneme poslednú obeť," porozprával Emanuele Gissi, veliteľ hasičského zásahu.   

Danko poslal sústrastné listy 

Predseda NR SR Andrej Danko poslal v stredu predsedovi Snemovne Talianskej republiky Robertovi Ficovi a predsedníčke Senátu Talianskej republiky Marii Elisabette Alberti Casellati list, kde vyjadril svoju úprimnú sústrasť všetkým pozostalým. "S hlbokým zármutkom som prijal správu o zrútení stometrového úseku mosta na frekventovanej diaľnici A10 v Janove, ktoré si doposiaľ vyžiadalo nemálo obetí. Uvedomujem si, že toto nešťastie hlboko zasiahlo Vašu krajinu a Vašich spoluobčanov. Rovnako by som touto cestou rád adresoval želanie skorého uzdravenia všetkým zraneným,“ kondoloval Danko.   

Pád mosta

Podľa prvotných informácii spôsobil zrútenie pilierov zosuv pôdy. Podľa jedného zo svedkov do piliera pred zrútením trafil blesk. V talianskych médiách sa objavili správy, že zrútený úsek mosta práve prechádzal rekonštrukciou. Televízia Rai citovala zástupcu diaľnice Giovanniho Castellucciho, podľa neho most nebol nebezpečný.  

Niektoré talianske médiá píšu, že Morandiho most prezývali aj "chorý most", od jeho otvorenia v 60. rokoch minulého storočia sa na ňom uskutočnilo niekoľko väčších rekonštrukcií, posledná v roku 2016. Zrútenie mosta Morandi je najtragickejšou nehodou v Európe za posledných 17 rokov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy