Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nemecku údajne hrozia teroristické útoky
Zdielať na
Zahraničie

Nemecku údajne hrozia teroristické útoky

Zdroj: dotari/ilustračné

Nemecké úrady údajne obdržali vážne varovanie, že sa teroristi chystajú zaútočiť na budovu ministerstva spravodlivosti v Berlíne, alebo iné súdne objekty v spolkovej republike.

Nemecké úrady údajne dostali vážne varovanie, že sa teroristi chystajú zaútočiť na budovu ministerstva spravodlivosti v Berlíne, alebo iné súdne objekty v spolkovej republike.

Dôvodom má byť pomsta za islamských spolubojovníkov, ktorí boli v Nemecku prednedávnom zatknutí. Informovali o tom internetové servery Focus Online a Spiegel Online.

Informácie o plánovaných atentátoch rozpovedal Sýrčan, ktorý je údajne príslušníkom teroristickej organizácie Al-Káida a v piatok bol zatknutý v Libanone.

Muž, ktorého libanonská polícia označila za "celkom dôveryhodného" vypovedal, že útok pripravuje trojica mužov (nemecký Turek, saudský Arab a Austrálčan) z poverenia teroristickej skupiny, ktorá si podľa Focus Online vraví Džihád Islámí. Výbušniny sú podľa informacií tohto spravodajského serveru vraj už v Nemecku.

Spiegel Online naproti tomu uvádza, že asi tona trhavín mieri iba do Nemecka. Má byť prevážaná v kamióne cez Rusko a Fínsko a na územie spolkovej republiky sa má dostať cez baltský prístav Rostock. Podľa tohto serveru sú údajní strojcovia týchto útokov členovia Al-Káidy a ich terčom majú byť nielen súdne, ale i vojenské objekty.

Spolkový kriminálny úrad tieto informácie preveruje. Podľa agentúry AP boli v Nemecku preventívne zvýšené bezpečnostné opatrenia. Obidva internetové servery dávajú údajnú hrozbu atentátu do súvislosti s minuloročnými zatknutím islamských radikálov, ktorí sú podozriví, že pripravovali v Nemecku teroristické útoky.

Jedným z nich je Libanonec Júsuf Muhammad Hádždíb, ktorý sa nedávno ocitol v Nemecku pred súdom, kde čelí obvineniu z uloženia kufrov s trhavinami do dvoch regionálnych vlakov pred dvoma rokmi v Kolíne nad Rýnom.

Za tento čin už bol v Libanone v neprítomnosti odsúdený na doživotie. Jeho komplica, krajana Džiháda Hamada poslal bejrútsky súd za tento nepodarený útok na 12 rokov do vezenia.

Druhým je Fritz Gelowicz, nemecký konvertita k islamu, ktorý údajne s ďalšími dvoma páchateľmi plánoval bombové útoky na americké vojenské ciele v Nemecku.

Zdielať na

Najčítanejšie správy