Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
O kreslo kremľa sa budú uchádzať traja kandidáti
Zdielať na
Zahraničie

O kreslo kremľa sa budú uchádzať traja kandidáti

Zdroj: SITA/AP Photo/ Ivan Sekretarev

Iba traja ruskí politici sú podľa odborníkov vážnymi uchádzačmi o prezidentské kreslo v marcových voľbách.

Iba traja ruskí politici sú podľa odborníkov vážnymi uchádzačmi o prezidentské kreslo v marcových voľbách.

V hre budú zrejme iba nominanti parlamentných strán - vicepremiér Dmitrij Medvedev, podporovaný Jednotným Ruskom a súčasným prezidentom Vladimírom Putinom, a predsedovia Komunistickej strany Ruskej federácie (KPRF) Gennadij Zjuganov a Liberálnodemokratickej strany Ruska (LDPR) Vladimír Žirinovskij.

Budúci týždeň končí lehota, do ktorej musia podpisové hárky s najmenej dvoma miliónmi podpisov ruských občanov odovzdať Ústrednej volebnej komisii kandidáti nominovaní sami sebou či neparlamentnými zoskupeniami. Túto podmienku zrejme nedokáže prekonať opozične naladený expremiér Michail Kasjanov, ani predák neparlamentnej Demokratickej strany Ruska Andrej Bogdanov.

Už na konci minulého roku vzdal boj o prezidentské kreslo šachista Garri Kasparov, najvýraznejšia tvár protiputinovského hnutia Iné Rusko. Ako dôvod uviedol byrokratické prekážky, ktoré mu úrady neprestávali stavať do cesty. K voľbám nakoniec nepôjde ani kandidát Zväzu pravicových síl (SPS) Boris Nemcov.

Stranícki nominanti už boli volebnou komisiou schválení na konci minulého roku. Kasjanov a Bogdanov začali zbierať podpisy na svoju podporu, odovzdať ich musia do 16. januára. Kasjanovov štáb už oznámil, že získal 1,7 miliónov podpisov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy