Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Môže Spiderman pomôcť Spojeným národom poraziť zlo?
Zdielať na
Zahraničie

Môže Spiderman pomôcť Spojeným národom poraziť zlo?

Zdroj: archív

OSN hodlajú vydať špeciálny komiks, v ktorom bude superhrdina Spiderman bojovať po boku humanitárnych a mierových pracovníkov OSN.

Kritici obviňujú často OSN z toho, že je pavučinou byrokracie. Predstavitelia Spojených národov teraz dúfajú, že zmení tento všeobecne rozšírený dojem použitím siete pavučieho muža Spidermana, píše BBC.

OSN nedávno oznámila spojenie so spoločnosťou vydávajúcou kreslené knižky Marvel. Spoločne plánujú vydať špeciálny komiks, v ktorom bude superhrdina Spiderman bojovať po boku humanitárnych a mierových pracovníkov OSN. Kresliči Marvelu pritom ponúkli svoje služby zadarmo.

Spojené národy teraz zháňajú súkromnú finančnú podporu, ktorá by umožnila distribuovať zdarma výtlačky americkým školákom. Tvorcom projektu je francúzsky producent Romuald Sciora, ktorý dúfa, že publikácia bude skoro  potom preložená do európskych jazykov.

Iniciatíva má však už svojich kritikov, ktorí varujú, že pavúči symbol môže i pohoršovať. Bývalý vyslanec Spojených štátov pri OSN John Bolton usúdil, že Spiderman v komikse OSN nijak nezmení to, ako verejnosť vníma organizáciu. Projekt označil za "zúfalý čin". Svetový orgán by sa podľa neho mal zamerať na všeobecné zvýšenie svojej výkonnosti.

Hlavný zástupca OSN v projekte Amir Dossal je však presvedčený, že kritici nechápu, o čo hlavne ide. Zámerom podľa neho nie je ani tak sama propagácia OSN, ale skôr informovať deti o humanitárnej činnosti Spojených národov.
Odborník na komiksy Brian Quinn poznamenal, že príbeh Spidermana robí z tejto postavy v rámci kreslených knižiek jednu z osobností, ktoré sú navyše vhodné ako vzor.

Ide o normálneho chlapca, ktorý sa snaží využívať zodpovedne svoje neuveriteľné vlastnosti pre ostatných. To je podľa Quinna blízke postoju OSN.
Konečné rozhodnutie, či bude projekt úspešný či nebude, však nezáleží na nejakom komentátorovi, ale na reakcii cieľového publika.

BBC sa spýtala niekoľkých amerických školákov, ktorí navštívili newyorské sídlo OSN, čo si o tom myslí. Väčšina odpovedala, že bude mať o organizáciu samozrejme väčší záujem, pokiaľ bude spojená s obľúbeným pavúčim mužom.
Jeden chlapec však hlasne oponoval. "Nemám rád žiadnych superhrdinov. Nemyslím si, že sú skutoční," povedal školák.

Komiks má výjsť v roku 2009.

Zdielať na

Najčítanejšie správy