Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Astronómovia objavili najmladšiu planétu
Zdielať na
Zahraničie

Astronómovia objavili najmladšiu planétu

Zdroj: motionblur

Zatiaľ najmladšiu planétu mimo našu slnečnú sústavu objavili astronómovia z Inštitútu Maxa Plancka pre astrofyziku v západonemeckom Heidelbergu.

Zatiaľ najmladšiu planétu mimo našu slnečnú sústavu objavili astronómovia z Inštitútu Maxa Plancka pre astrofyziku v západonemeckom Heidelbergu.

Teleso, ktorému vedci dali meno TW Hydrae b, má astronómom pomôcť vyjasniť okolnosti vzniku planét.     

Benjamín medzi planétami je ešte obklopený takzvaným protoplanetárnym diskom plynu a prachu, z ktorého sa pred pomerne krátkou dobou zrodil.  "Tým sa nám prvý raz podarilo získať priamy dôkaz, že v protoplanetárnom disku planéty skutočne vznikajú," povedal spravodajskému serveru Focus Online riaditeľ oddelenia pre výskum zrodu planét a hviezd na heidelbergskom inštitúte Thomas Henning.  

Prostredníctvom svojho pozorovania môžu vedci získať cenné poznatky o vzniku planét. Usudzujú, že objavená planéta nemohla vzniknúť pred viac ako desiatimi miliónmi rokov, pretože zhruba taký je vek jej materskej hviezdy v súhvezdí Hydry.

Vek Zeme sa pritom odhaduje na 4,5 miliárd rokov. Planétu, ktorú objavili vedci z tímu okolo Johnyho Setiawana, je možno zaradiť medzi skutočných obrov; je desaťkrát ťažšia ako najväčšia planéta našej slnečnej sústavy Jupiter.

   

Zdielať na

Najčítanejšie správy