Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dvojičky rozdelené kvôli pokusu sa stretli po 35 rokoch
Zdielať na
Zahraničie

Dvojičky rozdelené kvôli pokusu sa stretli po 35 rokoch

Zdroj: Brian McGuirk/ilustračné

V rámci výskumu boli od narodenia rozdelené. 35 rokov žili v nevedomí, každá svojím životom. Ani adoptívny rodičia nevedeli, že ich adoptované dieťa je z dvojičiek či súčasťou výskumu. Záznamy sú však do roku 2066 zapečatené.

Keď ich stretnete dnes, máte pocit, že sa poznajú celý život. Je medzi nimi prirodzená dôvernosť. Lenže medzi jednovaječnými dvojčatami Elyse Scheinovou a Paulou Bernsteinovou sa nerozvinula od narodenia. Pretože prvých 35 rokov svojho života strávili každá v inej rodine.

Ich rozdelenie bolo súčasťou amerického vedeckého experimentu, ktorého cieľom bolo zistiť, ako reagujú jednovaječné dvojčatá vyrastajúce každé v odlišnom rodinnom prostredí, napísala BBC.

Ani adoptívni rodičia nevedeli, že sa ich deti účastnia výskumu, či dokonca že ich dieťa pochádza z dvojčiat. Výskum viedol popredný americký detský psychológ v spolupráci s prestížnou newyorskou adopčnou agentúrou Louise Wise Services.

Až keď Elyse Scheinová agentúru v roku 2003 kontaktovala, zistila nejaké podrobnosti o svojom narodení a pravda sa začala vynárať na svetlo. "Zrazu som vedela o ďalšom prvku svojej identity. Bola som jedným z dvojčiat."

Agentúra rýchlo kontaktovala Elysinu novo objavenú sestru Paulu a sestry ihneď nadviazali spojenie a zišli sa v jednej newyorskej kaviarni.

Keď Paula prvýkrát uvidela Elyse, potešila sa, že aj keď sa podobali, každá bola jedinečná. Elyse sa vtedy práve vrátila z Paríža, kde pracovala. "Vyzerala veľmi európsky," podotkla Paula.

"Obe sme si pravdepodobne kládli tú istú otázku: čo sa dialo s tým druhým telom, s touto DNA?" hovorí Elyse. "Zistili sme, že máme rovnakú obľúbenú knihu a film, Nebo nad Berlínom." "Bolo to bláznivé," dodáva Paula. "Cítili sme, že vedieme svojím spôsobom náš vlastný neoficiálny výskum na tému príroda verzus výchova."

Ženy, ktoré prišli o 35 rokov spoločných zážitkov, chceli s tým, čo sa im stalo konfrontovať zmieňovaného psychológa Petera Neubauera. A to aj napriek tomu, že z výskumu o dvojčatách boli predčasne vyňaté. Avšak pocit, že by dostali odpovede na všetky otázky, nemali. Záznamy boli až do roku 2066 zapečatené. "Dúfala som, že prijme zodpovednosť za to, čo urobil pred mnohými rokmi," hovorí Elyse.

"On ale odmieta možnosť, že by vtedy urobili niečo zle," dodáva Paula. "Tých 35 rokov nám nikto nevráti. Sme iní ľudia len preto, že nás rozdelili. Neľutujeme svoje doterajšie životy, ale naše stretnutia a problémy, ktoré sme mali medzi nami, absurdita toho, že vaše dvojča je v podstate cudzinec, to je veľmi bolestivé."

Zdielať na

Najčítanejšie správy