Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V dome otrávených Britov našli stovky kontaminovaných predmetov novičokom
Zdielať na

V dome otrávených Britov našli stovky kontaminovaných predmetov novičokom

LONDÝN / Britská polícia po piatkovom objavení zdroja nervovo paralytickej látky Novičok, ktorým bola v prípade otrávenej dvojice z mesta Amesbury fľaša, našli ďalšie predmety. V sobotu polícia uviedla, že ide až o viac ako 400 kontaminovaných predmetov. Našli ich v dome dvojice.

Policajti v sobotu oznámili, že v dome otrávenej dvojice z mesta Amesbury našli ďalších viac ako 400 kontaminovaných predmetov. Uviedli tak potom, čo v piatok uviedli, že zdrojom látky novičok mala byť v tomto prípade fľaška. Nájdené kontaminované výrobky následne odoslali na laboratórne analýzy. Naďalej ale zostáva záhadou, ako sa k britskému páru fľaška s nervovo paralytickou látkou dostala.

"Vylúčené stále nie je, že sa nájdu aj ďalšie kontaminované predmety a miesta. Pátranie po nich môže trvať ale aj mesiace," uviedol hovorca polície.

Štyridsaťštyriročná Dawn Sturgess zomrela v nemocnici v nedeľu večer, o rok starší Charlie Rowley, ktorý s látkou tiež prišiel do styku, zostáva v kritickom stave. Vyšetrovanie prípadu vedie protiteroristická polícia a zúčastňuje sa ho 100 policajtov. Testy potvrdili, že sa jej obaja dotkli rukami. "Je to šokujúca a tragická správa. Dawn po sebe zanechala rodinu, vrátane troch detí, a naše myšlienky a modlitby sú v tejto mimoriadne ťažkej dobe s nimi," povedal šéf britskej protiteroristickej polície Neil Basu. 

Nervovo paralytickou látkou bol otrávení aj bývalý ruský agent Sergej Skripaľ  a jeho dcéra Julija. K ich otráveniu došlo v meste Salisbury ešte v marci. V tomto prípade neboli látkou natoľko otrávení, aby si to vyžiadalo život jedného z nich.

Pozrite si archívnu reportáž súvisiacu s článkom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy