Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sudkyňa sa postavila Trumpovi. Súdy nepreberú zodpovednosť za 20 rokov nečinnosti vlády, uviedla
Zdielať na

Sudkyňa sa postavila Trumpovi. Súdy nepreberú zodpovednosť za 20 rokov nečinnosti vlády, uviedla

Archívna reportáž

WASHINGTON / Federálny úrad v LA zamietol žiadosť vlády amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby umožnil zadržiavať deti ilegálnych migrantov dlhšie ako doterajších 20 dní. Sudkyňa argumenty ministerstva spravodlivosti označila za pochybné.

Sudkyňa tiež uviedla, že sa Trumpova administratíva podľa nej snaží "cynicky" presunúť zodpovednosť za problém rozdeľovania rodín na americko-mexickej hranici na súdy.

Prezident Donald Trump sa júni opäť ocitol pod paľbou kritiky za odoberanie detí migrantom, ktorí do USA vstúpili nelegálne. Vláda preto požiadala, aby mohli neplnoletých migrantov umiestňovať v táboroch spolu s ich rodičmi, kvôli čomu by ale museli zmeniť dokument z roku 1997. Ten zakazuje zadržiavať deti v imigračných centrách dlhšie ako 20 dní. 

Sudkyňa federálneho súdu v LA Dolly Geen označila argumenty ministerstva spravodlivosti, ktoré v žiadosti uviedlo za pochybné a nepresvedčivé. Podľa nej je zrejmé, že žiadosť je "cynickým pokusom presunúť na súdy zodpovednosť za 20 rokov nečinnosti Kongresu a neuvážené akcie výkonnej moci, ktoré viedli k súčasnej situácii."

Iný súd pred časom rozhodol, že všetky deti mladšie ako päť rokov, ktoré boli oddelené od svojich rodičov pri nelegálnom vstupe do USA, musia byť späť pri svojich rodičoch do 10. júla, staršie deti do 26. júla. Americká vláda počas súdneho konania uviedla, že rodičom stihne vrátiť zhruba iba polovicu detí. Ako dôvod uviedli okrem iného aj to, že rodičia niektorých detí už boli z krajiny deportovaní. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy