Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Do historického stretnutia, ktoré môže veľa zmeniť zostávajú už len hodiny
Zdielať na

Do historického stretnutia, ktoré môže veľa zmeniť zostávajú už len hodiny

SINGAPUR / Už iba pár posledných hodín delí svet od historického stretnutia amerického prezidenta so severokórejským lídrom, ku ktorému dôjde v Singapure. Stretnutie sa má podľa plánov začať 9.00 hodine ráno, čo je o tretej hodine ráno nášho času. Okrem samotných lídrov sa na prvom kole rokovaní majú zúčastniť len tlmočníci. Nasledovať bude pracovný obed a rokovania širších delegácií z oboch strán.

"Cieľ, ktorý sa rokovaniami so Severnou Kóreou snažíme dosiahnuť je stále rovnaký. Úplná, nezvratná a overiteľná denuklearizácia kórejského polostrova," vyhlásil americký minister zahraničia Mike Pompeo. A to iba pár hodín pred stretnutím amerického prezidenta so severokórejským lídrom. Washington chce Pchjongjang presvedčiť, že jadrové zbrane už nepotrebuje. "Sme pripravení ponúknuť také bezpečnostné záruky, aké Spojené štáty ešte nikdy neponúkli," pokračoval. 

Zatiaľčo členovia prípravných teamov z oboch delegácií dolaďovali posledné detaily blížiaceho sa stretnutia, obaja lídri sa postupne stretli so singapurským premiérom. Donald Trump z neho odchádzal veľmi spokojný. Okrem iného dostal aj narodeninovú tortu. O tri dni totiž oslávi 72 rokov. Singapurského premiéra však zaujal aj severokórejský líder. "Kim čong-un je mladý ambiciózny vodca a mám dojem, že sa chce vydať novou cestou. Preto sa rozhodol stretnúť sa s Donaldom Trumpom," povedal singapurský premiér Lee Hsien Loong. 

Po pondelku je jasné, že americký prezident zostane v Singapure kratšie, než sa pôvodne čakalo. Opustiť ho má už v utorok večer miestneho času. Severokórejský líder sa vráti domov ešte o pár hodín skôr. Pondelňajší večer využil Kim čong-un na prehliadku Singapuru. Do mesta sa vydal v kolóne približne tridsiatich áut. Pri odchode z hotela sa na prítomných novinárov údajne usmieval.

Pozrite si archívne video o príchode Kim čong - una do Singapuru:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy