Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Trump sa stretne s Kim Čong-unom. Pápež sa modlí za úspešný samit
Zdielať na

Trump sa stretne s Kim Čong-unom. Pápež sa modlí za úspešný samit

SINGAPUR / Už o necelé dva dni sa v Singapure uskutoční historický samit. Vôbec prvýkrát sa spoločne stretnú vedúci predstavitelia Spojených štátov a komunistickej Severnej Kórey. Donald Trump a Kim Čong-un boli ešte donedávna úhlavnými nepriateľmi, ktorí si navzájom hrozili jadrovými útokmi a urážali sa.

Na singapurskom letisku bolo v sobotu mimoriadne rušno. Predpoludním tam pristálo lietadlo so severo-kórejským vodcom Kim Čong-unom. Do miesta samitu ho dopravili čínske aerolinky. Polícia v okolí letiska uzavrela cesty už hodinu pred príletom. Kim sa potom v kolóne presunul do hotela, okolo ktorého vládli prísne bezpečnostné opatrenia.

O niekoľko hodín neskôr dorazil do Singapuru americký prezident Donald Trump. Jeho lietadlo ale pristálo na miestnej leteckej základni. Trumpa sprevádza štvorčlenná skupina najbližších spolupracovníkov, medzi nimi nechýba minister zahraničia, bývalý šéf CIA Pompeo.

Prípravy na summit sleduje aj pápež František, ktorý vo Vatikáne predniesol špeciálnu modlitbu. "Modlím sa, aby rozhovory, naplánované na budúce dni v Singapure, prispeli k rozvoju cesty, ktorá zaručí mierovú budúcnosť Kórejskému polostrovu a celému svetu."

Ostro sledovaný samit medzi Trumpom a Kimom sa začne v utorok na ostrove Sentosa. Hlavnou témou rozhovorov bude ukončenie severo-kórejského jadrového programu. Obaja lídri by mohli rokovať aj o podpise mierovej dohody. Nahradila by zmluvu o prímerí zo začiatku 50-tych rokov, na základe ktorej sa skončila kórejská vojna.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy