Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Technické problémy zabránili i dnes štartu raketoplánu Atlantis
Zdielať na
Zahraničie

Technické problémy zabránili i dnes štartu raketoplánu Atlantis

Zdroj: SITA/AP/Terry Renna

Príčinou odkladu boli technické problémy kontrolného systému predčasného spotrebovania paliva vo vnútornej nádrži.

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) opäť zrušil štart raketoplánu Atlantis, ktorý mal vzlietnuť na obežnú dráhu okolo Zeme dnes o 21:21 SEČ. Príčinou odkladu boli technické problémy kontrolného systému predčasného spotrebovania paliva vo vnútornej nádrži.

NASA zatiaľ neoznámil ďalší termín prípadného štartu. Najbližšie štartovacie okno sa otvorí v pondelok o 20:55 SEČ, Atlantis ale môže odštartovať až do štvrtka či piatku - ďalšia možnosť štartu by bola až začiatkom budúceho roku. Podľa NASA by ale ani tento odklad nenarušil americký vesmírny program na budúci rok, ani riadne fungovanie Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS).

Kvôli rovnakej poruche už musela NASA zrušiť štart Atlantisu, ktorý má k ISS vyniesť európsky vedecký laboratórny modul Columbus, už vo štvrtok a potom aj v nedeľu.

Pretrvávajúce problémy sú spojené s nejasnými výpadkami senzorov umiestnených vo vodíkovej časti externej nádrže raketoplánu. Každá časť palivovej nádrže (kyslíková i vodíková) je vybavená štyrmi senzormi sledujúcimi stav paliva; aj sa všetko palivo predčasne spotrebuje, senzory zaistia okamžité vypnutie hlavných motorov raketoplánu.

Bezpečnostné normy NASA pripúšťajú, aby pri štarte boli funkčné iba tri senzory každého okruhu.

Pri posudzovaní situácie má vedenie NASA na pamäti dve katastrofy raketoplánov v minulých rokoch, pri ktorých vždy zahynula celá posádka. V roku 1986 vybuchol raketoplán Challenger 73 sekúnd po štarte, v roku 2003 mal rovnaký osud raketoplán Columbia pri návrate na Zem. Vždy išlo o technickú poruchu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy