Skoro jasno
18°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Rakúsko prijalo zákon umožňujúci odposluch mobilov
Zdielať na
Zahraničie

Rakúsko prijalo zákon umožňujúci odposluch mobilov

Zdroj: TV JOJ

Rakúsky parlament prijal vo štvrtok zákon, ktorý polícii umožňuje odposluchy mobilných telefónov bez povolenia súdnych orgánov.

Rakúsky parlament prijal vo štvrtok zákon, ktorý polícii umožňuje odposluchy mobilných telefónov bez povolenia súdnych orgánov. Zákon však zároveň obmedzuje odposluch len na identifikáciu a lokalizáciu držiteľa mobilu a neumožňuje v takom prípade trestne využívať obsah zachyteného rozhovoru, napísala agentúra AFP.

Cieľom zákona je poskytnúť legálny rámec praxi, ktorá sa už dlhšiu dobu v Rakúsku využíva pre lokalizáciu osôb stratených v horách, alebo ktoré sa stali terčom únosu.

V snahe zmierniť kritiku voči návrhu zákona doplnil minister vnútra Günther Platter jeho text podmienkou nahlásiť každý taký odposluch riaditeľstvu právnej služby ministerstva.

Mobilní operátori sú podľa zákona povinní poskytovať polícii na ich žiadosť a bez povolenia súdu informácie o mieste či identifikácii držiteľa hľadaného mobilu.

V roku 2006 rakúske orgány s povolením súdu odpočúvali 798 mobilov v snahe lokalizovať ich držiteľa, o rok skôr to bolo 1080 prípadov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy