Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Chyba v testoch na prijímačkách nakoniec niektorým pomohla
Zdielať na

Chyba v testoch na prijímačkách nakoniec niektorým pomohla

PRAHA / Na stredných školách po celej Českej republike sa koná prvý náhradný termín jednotných prijímacích skúšok na maturitné odbory. Podľa českého Centra pre zisťovanie výsledkov vzdelávania (Cermat), ktoré ich organizuje, sa na testy dostavili aj stovky uchádzačov, ktorí sa napríklad pre chorobu ospravedlnili z aprílových skúšok. Práve tie sprevádzal škandál týkajúci sa chyby v jednej z otázok, na ktorú doplatili stovky žiakov.

Celkovo by k náhradnému testu z českého jazyka mohlo prísť prvý deň 462 žiakov. Druhý náhradný termín bude v piatok, pričom sa očakáva, že ho využije 419 uchádzačov. 

Do jednotných prijímacích skúšok sa podľa Cermatu prihlásilo tento rok 87 258 detí, čo je o 880 viac ako vlani. Všetci uchádzači si mohli podať prihlášky na dve školy a majú k dispozícii dva pokusy, z ktorých sa započítava lepší výsledok. Riadne termíny skúšok sa konali v polovici apríla, výsledky z nich dostali riaditelia koncom apríla.

V testoch ale bola chyba. Niektorým žiakom nakoniec pomohla.

​Školy, kde sa realizujú skúšky v náhradných termínoch, musia podľa Blesk.cz pre uchádzačov držať voľné miesta. V prípade, že v testoch neuspejú, alebo sa nakoniec rozhodnú pre inú školu, môže riaditeľ zvyšné miesta doplniť žiakmi pod čiarou, ktorých rodičia podajú odvolanie. Po oprave hodnotenia testov, v ktorom bola chyba sa dvom žiakom vďaka tomu zaradiť zo zoznamu neprijatých medzi úspešných. Niektorí sa pre tento jeden bod odrazu dostali nad hranicu prijateľnosti, hoci pôvodne skončili pod čiarou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy