Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kanaďania volia stále originálnejšie epitafy
Zdielať na
Zahraničie

Kanaďania volia stále originálnejšie epitafy

Zdroj: Tim Duckett/ilustračné

"Môj nápad to nebol" alebo "Nehovoril som vám snáď, že som chorý?" sú len čiastkou z vtipných a originálnych epitafov zachytených v knihe spisovateľky Nancy Millarovej.

Počas svojich potuliek po kanadských cintorínoch zistila spisovateľka Nancy Millarová z provincie Alberta, že Kanaďania sú čoraz originálnejší, čo sa týka najmä ich posledného odkazu tomuto svetu. Počas posledných 20 rokov začali epitafy, teda nápisy na náhrobných kameňoch, ilustrovať snahu Kanaďanov byť po tom, čo sa odoberú k poslednému odpočinku, niečím viac než len "navždy milovaní".

"Snažila som sa ukázať, že Kanaďania sa zaujímajú o svoje náhrobky," hovorí o svojej knihe s názvom Posledné slová: Kniha kanadských epitafov. "Náhrobné kamene majú, myslím, svoje korene v histórii. Nie som nijako morbídna, len sa mi páčia pretože sú to vlastne príbehy."

Mnohé z netradičných epitafov sú označované až za rozmarné. "Môj nápad to nebol," sťažuje si napríklad náhrobný kameň v provincii Britská Kolumbia. Epitaf v Saskatoone zase hlási: "Radšej by som bol v Bostone a čumel na (bostonských baseballových šampiónov) Red Soxs." V Manitobe je vraj obľúbeným epitafom "Nehovoril som vám snáď, že som chorý?"

"Ten, kto sa odoberie na onen svet s najviac hračkami, víťazí," tvrdí epitaf na hrobe v meste Medicine Hat v Alberte. Tri hodiny jazdy na sever v albertskej Delii zase náhrobný kameň hovorí: "Nech to vezmem z ktorejkoľvek strany, radšej by sme boli vo Filadelfii".

Podľa Diany Langloisovej, spolumajiteľky firmy Mountain Memorials v Hamiltone v štáte Ontario, rodinného podniku, ktorý od roku 1924 navrhuje a vyrýva nápisy do náhrobných kameňov, tvoria epitafy zafarbené osobnými pocitmi 40 percent objednávok. Pripisuje to internetu, ktorý ľuďom umožňuje prístup do databázy frází, z ktorých môžu vyberať. Predtým vraj ľudia hľadali inšpiráciu v Biblii.

V kanadskej provincii Ontario má každý cintorín svoje zariadenia ohľadne toho, čo môže či nemôže na náhrobných kameňoch byť vyryté. Správa cintorínov má možnosť zakázať nápisy urážlivé, hlúpe, zneucťujúce, rasistické alebo odkazy nabádajúce k zločinom z nenávisti.

Posledné slová nie sú na cintorínoch odopreté ani športovým nadšencom (Išiel som na ryby), spisovateľom (Pokračovanie nabudúce), romantikom (zatancujeme si za svitu mesiaca) a vtipkárom (Nie som doma, Išiel som na pivo).

Zdielať na

Najčítanejšie správy