Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Plán britskej premiérky Theresy Mayovej na colné partnerstvo s EÚ je podľa Johnsona pochabý
Zdielať na

Plán britskej premiérky Theresy Mayovej na colné partnerstvo s EÚ je podľa Johnsona pochabý

LONDÝN / Plán britskej premiérky Theresy Mayovej na colné partnerstvo Veľkej Británie s Európskou úniou po odchode krajiny z bloku je podľa britského ministra zahraničných vecí Borisa Johnsona "pochabý".

Pre utorkové vydanie denníka Daily Mail šéf britského rezortu diplomacie označil myšlienku partnerstva za "pochabú" a povedal, že by vytvorila "celú novú sieť byrokracie". Johnson dodal, že Mayovej idea je "úplne neodskúšaná a veľmi, veľmi by sťažila dohody o voľnom obchode".

Johnsonovo odmietnutie partnerstva je v ostrom kontraste s vyjadrením britského ministra pre podnikanie Grega Clarka, ktorý v nedeľu konštatoval, že vláda o možnosti colného partnerstva stále uvažuje. Vláda premiérky Mayovej je rozdelená na skupinu ministrov uprednostňujúcu jasný odchod, čiže "tvrdý brexit", ktorý by Británii dal väčšiu voľnosť pri uzatváraní nových obchodných dohôd, a skupinu ministrov, ktorí chcú zachovať úzke vzťahy s Európskou úniou. To Mayovú vedie k tomu, že odkladá zaujatie rozhodného stanoviska v kľúčových otázkach brexitu. Táto situácia frustruje lídrov EÚ, ktorí opakovane upozorňujú, že je čoraz menej času na dosiahnutie dohody.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy