Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Odpoveď vyčerpaným rodičom: Deťom nestačia ani vytrvalostní športovci
Zdielať na

Odpoveď vyčerpaným rodičom: Deťom nestačia ani vytrvalostní športovci

BRATISLAVA / Podľa denníka sciencedaily tak potvrdili to, čo vyčerpaní rodičia už dlho tušia, a tiež skutočnosť, že priemerný dospelý jedinec deťom v podstate nemôže stačiť. Štúdia vedcov z Université Clermont Auvergne v strednom Francúzsku navyše ukázala, že otcovia a matky, ktorí dúfajú, že svojich potomkov dokážu unaviť tak, aby v noci tvrdo spali, si mnohokrát robia márne nádeje. Deti sa totiž veľmi rýchlo dokážu zotaviť a vrátiť sa na vrchol svojej aktivity skôr, než rodičia stačia povedať "ľahni si", dodal britský denník.

"Prišli sme na to, že deti viac využívajú svoj aeróbny metabolizmus, a vysoká fyzická záťaž ich tak menej unaví," povedal vedúci štúdie Sébastien Ratel, ktorý sa zaoberá fyziológiou športových disciplín. "Deti sa tiež vedia rýchlo vzchopiť, a to dokonca rýchlejšie ako dospelí vytrvalostní športovci," tvrdí vedec.

Srdcový rytmus detí sa podľa neho rýchlejšie vracia k normálu a v ich svaloch sa rýchlejšie znižuje hladina kyseliny mliečnej, ktorá sa uvoľňuje pri intenzívnej námahe. "To možno vysvetľuje, prečo sa zdá, že deti sú schopné hrať sa a hrať a hrať ešte dlho potom, čo sa dospelí unavia," uviedol Ratel.

Predchádzajúce výskumy podľa sciencedaily ukázali, že deti sa pri fyzických aktivitách neunavia tak rýchlo ako netrénovaní dospelí, a malo sa za to, že ich energia je porovnateľná s vytrvalostnými športovcami. Preukázané to ale nebolo.

Vedci preto pre svoj výskum najali 12 detí vo veku 9 až 11 rokov, 12 netrénovaných mužov a 13 mužov, ktorí sa venovali vytrvalostným športom, napríklad triatlonu na národnej úrovni, behu na dlhé trate alebo cyklistike. Všetkých požiadali, aby dvakrát po dobu siedmich sekúnd šprintovali s pomocou odporového zariadenia. Po tomto výkone nasledoval minútový oddych, počas ktorého vedci merali energetický výdaj účastníkov pri tejto aeróbnej záťaži, teda výkonu za dostatočného prísunu kyslíka.

Pri druhej časti výskumu účastníci po dobu 30 sekúnd čo najrýchlejšie šliapali na stacionárnom bicykli. Vedci pritom vykonali test, ktorý slúži na zistenie anaeróbnej kapacity organizmu. Pri anaeróbnom cvičení totiž nie je využívaný kyslík a tvorí sa laktát, ktorý spôsobuje svalovú únavu. Vedci po tomto teste merali tep, hladinu kyslíka a odbúravanie laktátu, aby zistili, ako rýchlo sa účastníci zotavia.

Zistili, že svaly detí lepšie odolávajú svalovej únave a že deti sa po vysokej fyzickej záťaži rýchlejšie zotavia, a to rýchlejšie ako dobre trénovaní dospelí vytrvalostní športovci.

Vedci dúfajú, že ich závery pomôžu rozvíjať športové schopnosti detí a napomôžu aj k pochopeniu toho, ako sa telo od detstva do dospelosti mení.

Podľa spoluautora štúdie, austrálskeho vedca Anthonyho Blazevicha, výskum ukázal, že deti majú často veľmi dobrú svalovú vytrvalosť, a pri rozvíjaní ich športového potenciálu je tak dobré zamerať sa na iné oblasti, ako je športová technika, rýchlosť alebo svalová sila.

Máte doma energické dieťa, no šušle alebo ráčkuje? Skúste toto:

Najčítanejšie správy