Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Pavúči muž Alain Robert v Číne
Zdielať na
Zahraničie

Pavúči muž Alain Robert v Číne

Zdroj: SITA/AP/Color China Photo

Aj napriek päťročnému vypovedaniu z Číny sa do nej opäť vracia - v nedeľu chce zliezť jednu z najznámejších čínskych hôr bez akýchkoľvek pomôcok.

Len pár mesiacov potom, čo bol vypovedaný z Číny za to, že sa vyšplhal bez povolenia na najvyššiu budovu v Šanghaji, sa odvážny Francúz Alain Robert chystá v najbližších dňoch zdolať ďalší čínsky vrcholok. Tentokrát ale na pozvanie čínskej vlády, píše agentúra AP.

Robert, ktorý si podľa svojho komiksového idolu hovorí Spiderman (Pavúči muž), chce v nedeľu 18. novembra zliezť jednu z najznámejších čínskych hôr v provincii Chu-nan na severe krajiny. A ako je jeho zvykom - bez akýchkoľvek pomôcok.

Roberta vraj k výstupe v Národnom lesnom parku Čang-ťia-ťie, nazývanom tiež "čínsky Yellowstone", pozvali tamojšie správne úrady, ktoré spočiatku nevedeli o tom, že bol z Číny vyhostený.

Francúz strávil v júni päť dní v šanghajskej väznici a na päť rokov mu bol zakázaný vstup do krajiny za to, že v červenom spidermanovskom úbore vyšplhal nahor a potom dole po známom mrakodrape Ťin Mao vo východočínskom Šanghaji.

"Netušil som, že to bude mať také vážne následky. Myslel som si, že za to budem tak jeden dva týždne za mrežami. Až po návrate do Francúzska som si uvedomil ten zákaz," povedal agentúre AP v telefonickom rozhovore z Hongkongu, kde naberá sily pred nedeľňajším výstupom.

Trvalo dva mesiace, než sa podarilo presvedčiť sedem rôznych ľudí zo siedmich odborov čínskej vlády o prínose, ktorý vyplynie z povolenia k zdolaniu 1518 metrov vysokej hory Tchien-men.

Výstup, ktorý podľa Alaina pravdepodobne potrvá asi hodinu, na žiadosť miestnej správy podnikne bez akejkoľvek horolezeckej výstroje. Jeho "husársky kúsok" bude v živom prenose vysielať televízia.

Úrady dúfajú, že udalosť bude dobrou reklamou pre park Čang-ťia-ťie a že sem privábi 3000 až 5000 návštevníkov denne. Oblasť bola v roku 1992 zaradená na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO a vlani ju podľa provinčnej cestovnej kancelárie navštívilo 1,7 milióna turistov.

40-ročný Alain Robert, ktorý si získal slávu ako "mestský horolezec", nie je v odbore lezectva na mrakodrapy žiadnym nováčikom. Bez akéhokoľvek zabezpečenia pokoril napríklad Empire State Building v New Yorku, Sears Tower v Chicagu, Canary Wharf v Londýne, Eiffelovu vežu v Paríži či Vežu federácie v Moskve.

Zdielať na

Najčítanejšie správy