Jasno
25°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Babiša do koša, burácal Václavák. Slušnú vládu žiadajú aj Česi
Zdielať na

Babiša do koša, burácal Václavák. Slušnú vládu žiadajú aj Česi

PRAHA / Vyše desať tisíc ľudí protestovalo v pondelok večer na Václavskom námestí. Požadujú odchod premiéra v demisii Andreja Babiša. Dav v pokrikoch narážal aj na Babišovu minulosť, "Bureš musí z vlády", pod týmto krycím menom ho komunistická tajná polícia ŠtB evidovala vo svojich zoznamoch. Jeho odchod žiadajú aj v petícii, má už 236 tisíc podpisov.

Mesiac potom, čo demonštrácie prispeli k rezignácii Zdeňka Ondráčka z čela komisie Generálnej inšpekcie bezpečnostných zborov, pokračujú protesty po celom Česku. Prispel k tomu krach jednania o vláde ANO s ČSSD. Tlak na Babiša sa stupňuje. Ľudia prichádzali na protesty v 19 českých mestách s transparentami "Nechceme vo vláde eštébákov", "Česko nie je firma", či so snímkom šéfa ANO za mrežami, píše český portál iDnes.cz.

Petíciu pod heslom "Za slušného premiéra a slušnú vládu" podpísali tisícky ľudí a petičnú archu symbolicky zdvihli proti premiérovi s pokrikmi: "Nie sme tvoja firma", "Česko nie je Rusko". S protestami nemienia skončiť až pokým dav nesúhlasiaci s Babišom nedosiahne, o čo usiluje. Pondelkovú demonštráciu oficiálne ukončila štátna hymna v podaní opernej speváčky Dagmar Peckovej. 

"Pre mňa je podstatné, že nás volilo 1,5 milióna ľudí," vyjadril sa Babiš. "Nech ľudia protestujú. Problém je, že väčšina z nich nechce viesť debatu a argumentovať. Ja s tým problém nemám. Ak máme iné názory navzájom, tak sa poďme o tom slušne normálne baviť, ale ja som žiadny záujem z tej strany nevidel," povedal.

"Andrej Babiš je trestne stíhaný človek s kontroverznou minulosťou spojenou s ŠtB, ktorý za pol roka nedokázal spojiť demokratické politické strany a českým občanom zaistiť slušnú vládu s dôverou," argumentuje predseda iniciatívy Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář. 

Protesty sa konajú deň pred tým, ako prezident Miloš Zeman oznámi, či sa má Babiš ďalej pokúšať zostaviť vládu, alebo hlava štátu poverí zostavením niekoho iného. 

"Nedávny krach rokovania so sociálnou demokraciou a následný odchod Babišovho ministra Roberta Pelikána z politiky ukázal, že to nedokáže, a svojím lipnutím na vlastnej funkcii prihráva podiel na moci komunistom a xenofobným prúdom ako SPD Tomiho Okamury. A to považujeme - zvlášť necelých 30 rokov po novembri ’89 - za neprípustné," uviedol Minář.

Stále úradujúci premiér v pondelok v Lidových novinách prvý raz pripustil, že by rešpektoval, keby prezident Zeman dal poverenie zostaviť vládu inému politikovi ANO, súčasnému vicepremiérovi Richardovi Brabcovi. Niekoľko parlamentných strán deklarovalo, že v takom prípade by mohli s ANO o vláde jednať, aby vplyv na vládu nezískali extrémne strany - KSČM a SPD. Babiš ale taký krok prezidenta nečaká. 

Po rokoch súdnych ťahaníc prehral Babiš súdny spor so slovenským Ústavom pamäti národa. Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy