Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Moskvu navštívili inšpektori z Organizácie pre zákaz chemických zbraní
Zdielať na

Moskvu navštívili inšpektori z Organizácie pre zákaz chemických zbraní

MOSKVA / Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) realizovala v Rusku inšpekciu. Napísal to armádny denník Krasnaja zvezda, ktorý sa odvoláva na ruské ministerstvo obrany. Ruské médiá na margo toho poznamenali, že informácia o inšpekcii bola zverejnená dva dni po mimoriadnom zasadnutí OPCW, kde Moskva neúspešne žiadala o spoločné vyšetrovanie prípadu otravy Skripaľovcov.

Británia stále obviňuje Moskvu z otravy Skripaľovcov. Rusko ale vinu odmieta. Okrem OPCW navštívili Rusko aj inšpektori Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) z Portugalska. Táto kontrola, ale bola štandardnou prehliadkou, ktorú môžu členské krajiny OBSE medzi sebou realizovať v rámci posilňovania dôvery a bezpečnosti. Údajne táto kontrola nijako nesúvisela s dodržiavaním dohôd o zákaze chemických bojových látok.

Rusko tak isto realizovalo jednu kontrolu, konkrétne išlo o Írsko. Komisári z Ruska navštívili aj USA, kde sa pozornosť zameriavala na podmienky zmluvy START, v ktorej sa Rusko a USA vzájomne dohodli na obmedzení jadrového arzenálu.

V súvislosti s prípadom Skripaľovcov stále prebieha diplomatická vojna. Rusko obvinilo Veľkú Britániu, že si vymyslela "nepravdivý príbeh" a "zahráva sa s ohňom". Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia na schôdzke Bezpečnostnej rady povedal, že hlavným cieľom Británie je zdiskreditovať Rusko "nepodloženými obvineniami". Vyjadril sa tak na margo otrávenia bývalého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry, za ktorým je podľa Londýna Moskva.

Britská veľvyslankyňa pri OSN Karen Pierceová naopak deklarovala, že ich kroky "v akomkoľvek vyšetrovaní obstoja". Žiadosť Ruska o účasť na vyšetrovaní zároveň prirovnala k podpaľačovi, ktorý chce vyšetrovať svoj vlastný požiar. O mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN požiadalo Rusko, ktoré tvrdí, že Londýn voči nemu vedie "propagandistickú vojnu".

Stav 33-ročnej Julije Skripaľovej sa v posledných dňoch zlepšil. Vo štvrtok z nemocnice vydala stanovisko, že jej "každým dňom pribúda síl". Jej otec, 66-ročný Sergej Skripaľ, je naďalej vo vážnom, avšak stabilizovanom stave.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy