Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Vojaci sa vrátia zo Sýrie domov. Prezident Trump ich chce stiahnuť
Zdielať na

Vojaci sa vrátia zo Sýrie domov. Prezident Trump ich chce stiahnuť

USA / Prezident Donald Trump chce stiahnuť amerických vojakov zo Sýrie. Ministerstvu zahraničia tak nariadil zmraziť financie na stabilizáciu tejto krajiny, ktoré ešte vyčlenil bývalý minister zahraničia Rex Tillerson. Podľa jeho slov sa majú začať teraz starať aj iní.

Americký prezident Donald Trump chce čo najrýchlejšie stiahnuť amerických vojakov zo Sýrie. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters s odvolaním na dvoch vysoko postavených predstaviteľov prezidentovej administratívy. Americká vláda taktiež potvrdila, že Trump nariadil ministerstvu zahraničia zmraziť viac ako 200 miliónov dolárov určených na stabilizáciu Sýrie. A to až dovtedy, kým administratíva znovu vyhodnotí úlohu USA v sýrskom konflikte.

O svojej požiadavke Trump hovoril počas štvrtkového prejavu v meste Richfield v štáte Ohio. "Zo Sýrie odídeme veľmi skoro. Nech sa teraz o to postarajú iní. My sa vrátime do svojej krajiny, kam patríme a kde chceme byť," vyjadril sa prezident. V Sýrií je momentálne nasadených približne 2000 amerických vojakov. Zástupcovia vlády a ani hovorcovia ministerstiev nechceli prezidentové slová o stiahnutí vojakov komentovať.

Podľa agentúry AP ale americký prezident počas rozhovorov s poradcami,  o stiahnutí vojakov zo Sýrie hovoril často. O zapojení USA do konfliktu v Sýrií by mala v priebehu budúceho týždňa rokovať Národná bezpečnostná rada (NSC). Trump tak môže očakávať námietky zo strany zástupcov americkej vlády, ktorí zdôraznili, že boj proti Islamskému štátu sa ani zďaleka nekončí.  

Donald Trump k zmrazeniu financií pre stabilizáciu Sýrie vyzval po prečítaní správy o tom, že Spojené štáty nedávno vyčlenili ďalších 200 miliónov dolárov pre obnovu Sýrie. Túto sumu vo februári prisľúbil bývalý americký minister zahraničia Rex Tillerson, a to v Kuvajte na konferencií o obnove Iraku. Uviedol to medzinárodný denník The Wall Street Journal. Šéf americkej diplomacie vtedy zdôraznil, že aj keď veľké bojové operácie proti radikálnej organizácií Islamský štát boli ukončené, neznamená to, že Spojené štáty a ich  spojenci nad touto skupinou natrvalo zvíťazili. Tillerson vo funkcií ministra zahraničia skončil v polovici marca pre dlhodobé nezhody s Trumpom. 

Pozrite si našu reportáž súvisiacu so Sýriou:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy