Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Čech Petr Ježek bude šéfovať špeciálnemu výboru Európskeho parlamentu pre finančné trestné činy
Zdielať na

Čech Petr Ježek bude šéfovať špeciálnemu výboru Európskeho parlamentu pre finančné trestné činy

BRUSEL / Predsedom nového špeciálneho výboru Európskeho parlamentu pre finančné trestné činy, vyhýbanie sa daňovým povinnostiam a daňové úniky, o ktorom sa v Bruseli rozhodlo v marci, bude český europoslanec Petr Ježek.

Výbor pre finančnú trestnú činnosť má 90 členov a bude pracovať rok. Mandát spája činnosť dvoch predchádzajúcich výborov: pre daňové rozhodnutia a pre vyšetrovanie tzv. Panamských dokumentov.

Okrem iného bude sledovať ako členské štáty či Európska komisia napĺňajú príslušné odporúčania, rovnako bude mať v hľadáčiku aj pokrok krajín EÚ v boji proti daňovým únikom a vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam.

Prispievať by mal aj do debaty týkajúcej sa zdaňovania digitálnej ekonomiky. Práve túto tému majú v programe dnešného summitu EÚ. Výbor bude tiež analyzovať daňovú prax tretích krajín a posudzovať kritéria pre zaraďovanie štátov na únijnú čiernu listinu daňových rajov.

Europoslanec Ježek pracoval v oboch predchádzajúcich výboroch pre daňové rozhodnutia a bol tiež jedným zo spravodajcov vyšetrovacieho výboru v kauze Panamských dokumentov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy