Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Masový vrah Pičuškin dostal doživotie
Zdielať na
Zahraničie

Masový vrah Pičuškin dostal doživotie

Keďže v Rusku je na výkon trestu smrti uvalené moratórium, Pičuškin dostal doživotie. Usvedčený bol zo 48 vrážd aj napriek tomu, že sa priznal až k 63 vraždám. VIDEO: Pičuškin si vypočul verdik súdu

Na doživotie dnes odsúdil moskovský mestský súd vraha Alexandra Pičuškina, usvedčeného zo 48 vrážd. Oznámila to agentúra ITAR-TASS s tým, že trest si odsúdený odpyká vo zvláštnom trestnom zariadení.

Na otázku sudcu Vladimira Usova, či odsúdený rozumie rozsudku, Pičuškin podľa spravodaja agentúry Reuters na mieste odpovedal: "Nie som hluchý, rozumiem." Naviac sa odsúdený musí podrobiť nútenej psychiatrickej liečbe na mieste výkonu trestu.

Súd uznal Pičuškina vinným zo 48 vrážd a troch pokusov o vraždy. Odsúdený žiadne obvinenia nepopieral, dokonca tvrdil, že zabil ešte viac ľudí, a to 63. Zvláštny orgán moskovskej prokuratúry preveruje ešte 11 vrážd, ku ktorým sa Pičuškin na súde priznal.

Pokiaľ by skutočne zabil toľko ľudí, predčil by aj Andreja Čikatila. Ten bol v roku 1992 odsúdený k smrti a následne popravený za to, že zabil 52 ľudí a časť z nich aj zjedol.

Prokuratúra v kauze Pičuškin dospela k názoru, že vrahovi možno dokázať len 48 vrážd. Zavraždil 45 mužov a tri ženy, ďalších dvoch mužov a jednu ženu sa zavraždiť pokúsil. Obhajoba tvrdila, že Pičuškin si vraj veľa vymýšľal, a žiadala, aby bol odsúdený len za 18 prípadov, ktoré pokladala za preukázané.

Rusko má vo svojom právnom poriadku trest smrti, na jeho výkon je ale uvalené moratórium.

Pičuškin je prezývaný "bitcevský maniak" podľa lesoparku na južnom okraji Moskvy, kde spáchal väčšinu svojich zločinov. Ruské médiá ho tiež označovali za "šachovnicového vraha," pretože chcel vraj zabiť toľko ľudí, koľko má šachovnica políčok.

O svojej prvej vražde, ktorú spáchal v roku 1992, keď mal 18 rokov, pred šokovanými sudcami vypovedal, že sa na ňu nedá zabudnúť rovnako, ako sa nedá zabudnúť na svoju prvú lásku.

Najviac 33-ročný vrah Pičuškin, niekdajší skladový robotník v supermarkete, vraždil po roku 2001. Podľa obžaloby sa zoznamoval s ľuďmi, najmä bezdomovcami, s ktorými popíjal vodku a keď ich opil, zabíjal ich ranou kladivom do hlavy. Opitých tiež zhadzoval do kanalizácie, kde sa nešťastníci utopili. Zatknutý bol až potom, čo vlani v júni zabil svoju bývalú kolegyňu z práce. Žena totiž nechala doma odkaz, kde uviedla, kam ide a s kým, a zapísala si aj Pičuškinovo telefónne číslo.

Prekvapeným kriminalistom sa potom vrah priznával k jednému zločinu za druhým.

Zdielať na

Najčítanejšie správy