Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Španielsky kráľ vyzdvihol posun vo vzťahoch SR a Španielska
Zdielať na
Zahraničie

Španielsky kráľ vyzdvihol posun vo vzťahoch SR a Španielska

Zdroj: SITA/AP/EFE, Ballesteros

Juan Carlos I. vyzdvihol spoluprácu v kultúrnej oblasti, najmä kontakty medzi španielskymi a slovenskými univerzitami.

Španielsky kráľ Juan Carlos I. v pondelok vyzdvihol posun vo vzťahoch medzi jeho krajinou a Slovenskom. Ako uviedol v slávnostnom prípitku počas večere so slovenským prezidentom Ivanom Gašparovičom, vzťahy medzi oboma krajinami zaznamenali "kvalitatívny skok, odkedy sme spojencami a partnermi v projekte európskej integrácie".

"Máme veľmi milé spomienky na našu prvú návštevu v Slovenskej republike v júli 2002. Po piatich rokoch je pre nás potešením prijať Vás ako najvyššieho predstaviteľa priateľského štátu, už plne integrovaného do EÚ a NATO, ktorý sa usiluje o vstup do Schengenského priestoru a eurozóny," povedal španielsky kráľ.

Vyzdvihol spoluprácu v kultúrnej oblasti, najmä kontakty medzi španielskymi a slovenskými univerzitami, "osobitne Univerzitou Komenského v Bratislave, ktorá mi v roku 2002 veľkoryso udelila svoju zlatú medailu".

"Dôkazom narastajúcej príťažlivosti španielskeho jazyka je viac ako 1200 žiakov stredných škôl, ktorí študujú v siedmich bilingválnych gymnáziách, existujúcich vo vašej krajine," povedal Juan Carlos I. vo svojom príhovore.

"Slovensko a Španielsko zdieľajú prianie pokračovať v budovaní takej Európy, ktorá by plne zodpovedala potrebám občanov. Preto výber Slovenskej republiky za nestáleho člena Bezpečnostnej rady OSN na dvojročné obdobie 2006-2007 nám poskytol príležitosť oceniť významnosť prínosu Vašej krajiny pre medzinárodný mier a bezpečnosť, a to osobitne na Balkáne."

Slovensko a Španielsko majú podľa španielskeho kráľa rovnaký pohľad na celú škálu medzinárodných otázok, vrátane "obrany mieru, podpory ľudských práv, boja proti hladu a chudobe, ako aj boja proti takým negatívnym javom ako je terorizmus, zločinnosť, obchodovanie s drogami či klimatické zmeny."

Zdielať na

Najčítanejšie správy